latinica  ћирилица
10/06/2016 |  21:31 | Аутор: Блиц

Све што треба да знате о кремама за сунчање

УВА, УВБ зраци, 20, 30, 50+ заштитни фактор... Колико се заиста разумијете у ове ознаке?
Илустрација (Foto: profimedia) -
Илустрација (Foto: profimedia)

Истраживачи са Нортвестерн медицинског факултета тестирали су знање људи о заштити од сунца, а ево шта су открили.

1. УВБ зраци

- Људи не знају право значење заштитног фактора – каже доктор Рупал Кунду.

Фактор заштите од сунца представља способност да се филтрирају УВБ зраци који су повезани са опекотинама и раком коже. Он штити само од УВБ зрака и не обезбјеђује нам заштиту од УВА зрака.

2. УВА зраци

- Најнејаснији дио заштите од сунца су УВА зраци – каже овај доктор.

УВА зраци су око нас сваког дана, а могу да продру чак и кроз стакло! Као и УВБ, повезују се са повећаним ризиком од рака коже, али за разлику од њих, озон их уопште не филтрира. УВА зраци не узрокују опекотине, али зато доводе до тамњења коже и убрзавају старење јер продиру дубље у кожу и имају већи утицај на колаген.

Постоји само један начин да утврдите да ли ваша крема за сунчање пружа заштиту од УВА зрака. Производ за заштиту од сунца "широког спектра" је оно што вам треба. Само 34 одсто људи у овом истраживању навело је "широки спектар заштите" као карактеристику која им помаже у одабиру креме за сунчање, а то је најважнија ствар која треба да стоји на етикети.

Већина активних састојака у креми за сунчање штите од УВБ зрака, али доста мање пружа заштиту од УВА, а само неколико од оба.

Доктор Кунду лично користи крему за заштитним фактором 30 (СПФ 30) са активним састојком цинк-оксидом који пружа природну заштиту од сунца и физички, умјесто хемијски, блокира штетне зраке. Цинк-оксид штити и од УВА и УВБ зрака.

3. СПФ ознаке

Зашто један дерматолог користи фактор 30? Људи који су учествовали у истраживању рангирали су висок заштитни фактор на прво мјесто разлога због којих узимају неку крему, а само 43 одсто испитаних знало је шта СПФ заправо значи.

Ово је права дефиниција: заштитни фактор 30 значи да можете да будете на сунцу 30 пута дуже него када сте без заштите, ако је, наравно, редовно поново наносите.

Фактор 15 није упола мање ефикасан од фактора 30, иако је то мислило 39 одсто испитаника. По ријечима доктора Кунду, СПФ 15 блокира око 93 одсто УВ-Б зрака, СПФ 30 око 97 одсто, а СПФ 50 око 98 одсто.

Одрасли са нормалном кожом би требало да купују водоотпорне креме са заштитом широког спектра и фактором 30. Да је наносе на сваких два сата и користе довољно креме да лијепо прекрије кожу.