latinica  ћирилица
10/06/2016 |  14:01 | Аутор: РТРС

Да ли се дружимо само из интереса?

Анирајући податке 30.000 особа да би видјели како приход утиче на социјалне интеракције, научници су закључили да се богаташи знатно мање друже него сиромашнији појединци.
Срећа - Фото: илустрација
СрећаФото: илустрација

На питање зашто проводе вријеме са родитељима, рођацима и комшијама, многи ће као главни разлог навести љубав и уживање у друштву блиских особа.

Али, ново истраживање Универзитета у Еморију и Минесоти показује да то није баш потпуна истина. Што је човјек богатији, све мање времена проводи са родитељима и комшијама.

Није разлог недостатак времена, већ чињеница да од тих људи више финансијски не зависи. Па тако, неће морати да позајмљује од комшије косилицу за траву јер ће моћи да купи своју.

С друге стране, сиромашнији људи зависе од социјалних контаката, па их и одржавају, и ту не спадају само комшије, већ и родитељи.

Анализирајући податке 30.000 особа да би видјели како приход утиче на социјалне интеракције, научници су закључили да се богаташи знатно мање друже него сиромашнији појединци.

Особа која годишње зарађује 5.000 долара дружи се у просјеку 6,4 дана више него онај са приходима од 131.000 долара.

А када се богаташи друже, они бирају да вријеме проводе када желе и са ким желе, а то су углавном пријатељи, ријетко рођаци и комшије.