latinica  ћирилица
09/06/2016 |  12:07 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Додик у посјети Болници Источно Сарајево

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар здравља Српске Драган Богданић данас су у Источном Сарајеву разговарали са директором Болнице Источно Сарајево Гораном Тодоровићем и његовим сарадницима о изградњи новог болничког објекта, за шта је расписан међународни тендер.
Додик у посјети болници Касиндо - Фото: РТРС
Додик у посјети болници КасиндоФото: РТРС

Предсједник Српске рекао је новинарима након састанка да је у посјету Болници Источно Сарајево дошао како би подржао ову установу која има значајну јавну функцију.

"Свих претходних година осјећала се потреба за интервенцијом. Покушало се са неким адаптацијама и коначно је одлучено да изградимо нови болнички објекат који ће бити централни на овом простору", рекао је Додик, који је јуче први саопштио вијест да је расписан тендер за изградњу нове болнице.

Према његовим ријечима, Република Српска је стратешки опредијељена да са овом болницом и изградњом нове болнице у Добоју заврши капиталне инвестиције у болнички систем.

"У току је реконструкција и изградња неких нових садржаја Клиничког центра у Бањалуци, завршене су болнице у Невесињу и Бијељини, реконструисане и адаптиране болнице у Градишци и Зворнику. Болница у Фочи је у добром стању и потребно је текуће одржавање. Евентулано преостаје реконструкција болнице у Требињу, чиме би био завршен један комплекс инвестирања у капиталне медицинске објекте болничког и клиничког типа у Српској", истакао је Додик.

Он је објаснио да ће сва средства која су потребна за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву ићи на терет Владе и буџета Републике Српске, а не ове установе.

"Желимо овдје да подстакнемо што је могуће боље услове за рад, за становнике који гравитирају овом простору, да обезбиједимо неопходне функције које би болнички центар овог типа требало да има", нагласио је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је Влада Републике Српске одлуку о градњи нове болнице у Источном Сарајеву донијела крајем прошле године, али да је тендер расписан тек сада, кад су обављене потребне припреме.

Према његовим ријечима, првобитне иницијативе за изградњу болнице биле су капацитиране на више од 200.000 становника, што је дупло више од броја становника који гравитирају овој болници и што би значило трошење дупло већих средстава.

"Било је потребно да се то адаптира, направи нови пројекат, што је узело неколико мјесеци", констатовао је Додик.

Наводећи да је тендер за изградњу болнице међународни и да и предузећа из региона могу да се пријаве, предсједник Српске изразио је наду да ће највећи дио посла обавити домаћа предузећа.

"У сваком случају, изражавам задовољство постигнутим напретком које је ново пословодство учинило у претходном периоду у вези са стабилизацијом прилика", рекао је Додик.

Он је констатовао да болница и даље остаје оптерећена старим дуговањима, али да се траже начини да се одржи њена ликвидност и основна функција пружања здравствених установа.

Додик је подсјетио да су у ранијем периоду биле очекиване одређене донације за болницу у Источном Сарајеву, али да оне нису стигле.

Предсједник Српске негирао је спекулације да су донације за Болницу Источно Сарајево преусмјерене за градњу неких објеката у Александровцу.

Богданић је изјавио да је тендером за изградњу нове болнице, који је расписан јуче, предвиђена изградња болничке зграде површине 10.000 метара квадратних са свом потребном опремом.

Он је изразио наду да ће се на међународни тендер, који ће трајати 42 дана, јавити довољно заинтересованих, након чега ће бити изабран извођач и потписан уговор.

Богданић је навео да би градња нове болнице требало да траје 18 мјесеци.

"Према идејном пројекту, финансирање ће ићи према моделу да извођач финансира градњу, а да Влада Републике Српске, односно Министарство здравља плати на рате у наредних седам година, почевши од 1. јануара 2017. године. Оријентациона цијена је 50 милиона КМ са урачунатим ПДВ-ом и каматама на уложени капитал", прецизирао је Богданић.

Он је додао да је од директора Болнице Источно Сарајево затражио да у периоду док нова болница буде грађена, кадар буде додатно едукован како би становници овог региона имали квалитетну здравствену заштиту.

Тодоровић је изразио задовољство Додиковом и Богданићевом посјетом и почетком процедуре за изградњу нове болничке зграде.