latinica  ћирилица
09/06/2016 |  08:13 | Аутор: Независне

Седам година робије због варања на испиту?

Кинески студенти који буду варали током полагања пријемних испита на факултетима ове године по први пут могу да због тога заврше у затвору, преносе кинески медији. Влада у Пекингу покушава да ријеши упорни проблем варања.
Полагање пријемних испита у Кини - Фото: AP
Полагање пријемних испита у КиниФото: AP

Влада у Пекингу покушава да ријеши упорни проблем варања. Један од корака који ће бити предузети је, како јављају тамошњи медији, спречавање преписивања приликом уписа на факултете на којима влада велика конкуренција.

Образовни органи вјерују да би пријетњом оштрих казни за оне који варају на испитима била обезбијеђена праведност испита, што се сматра важним дијелом друштвене правде у кинеском друштву“, објавио је популарни кинески таблоид Глобал тајмс.

Кинеско Министарство образовања и полиција су више пута тражили од локалних власти да се озбиљно ухвате у коштац са проблемом варања на испитима, па су предузете мјере против коришћења бежичних уређаја који се користе на испитима, као и против полагања других особа умјесто оних који су пријављени да их полажу.

Они који буду користили пушкице или на други начин варали на полагању пријемног испита би, према амандманима кривичног законика, могли да буду осуђени на казну затвора у максималном трајању од седам година.

А такође би могло да им буде забрањено полагање других испита на државним образовним институцијама у трајању од три године.

Пријемни испити за факултете, чије је полагање у Кини почело јуче, представља велики стрес за милионе ученика који се такмиче за ограничени број мјеста на универзитетима у тој земљи.