latinica  ћирилица
04/06/2016 |  18:57 | Аутор: Агенције

Како сачувати добар вид

Наше очи су свакодневно оптерећене попут других органа, али на то ријетко када мислимо. Предлажемо да запамтите ове превентивне савјете, јер ћете, захваљујући њима, дуже сачувати добар вид.
Наочале - Фото: РТРС
НаочалеФото: РТРС

Три пута двадесет

Одмарајте очи како их не бисте превише напрезали. Ако проводите много времена гледајући у екран рачунара или мобилног телефона, усвојте правило британских лекара. Они су прописали да на сваких 20 минута гледате шест метара у даљину у трајању од 20 секунди.

Квалитетне наочаре

Као што врло пажљиво бирате квалитетну крему за заштиту коже од сунца, тако бирајте и наочаре за сунце. Очи су важне исто колико и кожа, па зато потражите наочаре које блокирају 99 до 100 одсто УВА и УВБ зрачења.

Љетње инфекције

Ако носите сочива, у љетњим мјесецима посебно брижљиво одржавајте хигијену руку и придржавајте се уобичајених правила прије него што ставите сочива. Да бисте избјегли опасност од инфекције, с већом пажњом дезинфикујте контактна сочива.

Заборавите цигарете

јероватно никада нисте размишљали о томе како дим цигарета утиче на здравље очију, а истраживања су повезала ту навику с повећаним ризиком од развоја сенилне макуларне дегенерације, катаракте и оштећења очног нерва.

Контролишите тежину

На вид се одражава и претерана гојазност. Наиме, вишак килограма је сигуран пут до развоја дијабетеса, који може да оштети очи до те мјере да може доћи до губитка вида.