latinica  ћирилица
04/06/2016 |  16:27 | Аутор: Агенције

Ријешена мистерија подводног “Изгубљеног града” у Грчкој (ВИДЕО)

Коначно је откривено поријекло "Изгубљеног града" који су пронашли рониоци недалеко од Закинтоса.
Море - Фото: РТРС
МореФото: РТРС

"Истражили смо подводни локалитет и установили да заправо уопште није ријеч о остацима цивилизације – у питању је природна геолошка појава, проузрокована подводним гасовима", изјавио је Џулијан Ендрус, водећи аутор истраживања које је објављено у магазину "Marine and Petroleum Geology".

Оно што се рониоцима учинило као поплочани подови и стопе кружних стубова заправо су творевине Мајке природе, настале прије 2.6 до 5 милиона година.

"Хемијске анализе су показале да је ријеч о природној творевини, насталој у доба плиоцена", додао је Ендрус.

Стручњацима је још по откривању "града" било чудно што није било остатака новчића, грнчарије и бројних других употребних предмета који се обично проналазе на оваквим локацијама, али су за сваки случај жељели да сачекају комплетне резултате тестова пријје него што донесу коначан закључак, пише Њузер.

"Научници нису у први мах могли са сигурношћу да кажу да ли се ради о природној појави јер се овакве творевине обично не проналазе у тако плитким водама. Највећи број сличних открића догодио се на дубинама од неколико стотина, па и хиљада метара, док се ова структура налази на само неколико метара дубине", закључио је Ендрус.