latinica  ћирилица
31/05/2016 |  09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Канада: Бактерије у месу уништити зрачењем

Канада разматра да дозволи зрачење сировог мљевеног меса ради уништавања ешерихије коли, салмонеле и других опасних бактерија у њему, сапштило је Министарство здравља.
Месо (Фото: exministries.tv) -
Месо (Фото: exministries.tv)

Приједлог ће вјероватно бити објављен у јуну, или најкасније до краја године, након чега ће услиједити јавна расправа, рекла је портпаролка министарства Мариз Дирет за агенцију Франс прес.

Идеја се први пут родила крајем 1990-их, али су је потрошачи оштро одбацили и регулаторни поступак никада није окончан.

Микробиолози су обновили своју иницијативу за проширење ове технологије 2013. године, након највећег повлачења меса из продаје у историји Канаде повезаног с једном фабриком за паковање меса у покрајини Алберта, пошто је установљено да је 18 људи у земљи обољело.

У Канади су тренутно одобрени за продају озрачени црни лук, кромпир, пшеница, брашно, зачини и свјеже зачинско биље. Те намирнице се излажу зрачењу које убија бактерије и друге микроорганизме.

Критичари, међутим, кажу да тај процес производи токсична једињења, као што је бензен, и да смањује хранљиву вриједност намирница, док заговорници тврде да су утицаји на људско здравље занемарљиви.

Свако паковање озраченог говеђег меса у продаји у Канади мораће да буде јасно означено, навели су из Министарства здравља, преноси француска агенција.