latinica  ћирилица
30/05/2016 |  08:11 | Аутор: vecernjenovosti

Бирајте хљеб без адитива

Онима који планирају да се здраво хране, било због болести или у жељи да смршају, можда је највећа дилема који хљеб да изаберу, када и колико често треба да га једу.
Хљеб - Фото: илустрација
ХљебФото: илустрација

Нарочито што су са свих страна бомбардовани разним информацијама о квалитету и саставу одређених врста хљеба. Како у једном парчету хљеба подмирити све услове здравог уноса житарица, влакана, минерала, а без трунке адитива и вејштачких боја?

Најмање од свих ових нутријената имају производи од бијелог брашна. Са технолошке стране, много је лакше направити пециво или пекарски производ од бијелог брашна, јер се спорије квари, лакше нараста, лакше се мијеси. Међутим, овакав производ пун је прије свега соли, што не одговара хипертензичарима, а таквих је више од половине одраслих у Србији.

Нутритивна вриједност хљеба зависи од степена прераде, па, ако је потпуно прерађен, што су тип 400 или 500, највредније материје из зрна су, практично, бачене. Тако, у бијелом брашну има најмање биљних влакана, протеина, гвожђа...

У бијегу од ове "бијеле смрти", многи алтернативу траже у црном или интегралном хљебу, али и они имају мањкавости, чак и када се праве од интегралног брашна тип 1.000 или 1.100, што је ријеткост. Произвођачи разним начинима боје хљеб, да би се стекао утисак да је ријеч о интегралном или црном брашну. Није ни општа препорука да се бијели хљеб замијени интегралним, јер хљеб од интегралног брашна, опет, садржи више фитинске киселине која омета ресорпцију минерала и микроелемената.

Због тога врсту хљеба треба прилагодити индивидуалним потребама, а уколико се изабере прави, може да се једе уз сваки оброк, а не само за доручак, како многи нутриционисти савјетују. Поред тога, и одређене болести захтијевају избор посебне врсте хљеба.

Најбоље је, слажу се нутриционисти, користити хљеб од опраних, проклијалих житарица - пшенице, ражи или овса, који не садржи адитиве, боје и конзервансе, а садржи много протеина, биљних влакана, магнезијума, гвожђа и витамина Е. Многи потрошачи нису упознати са механизмом дјеловања фитинске киселине која се налази, како у бијелом, тако и у правим црним и интегралним врстама хљеба. Фитинска киселина блокира апсорпцију калцијума, магнезијума, гвожђа и цинка, а то су најважнији минерали који организам бране од болести, док њихов мањак изазива рахитис, остеопорозу, надутост и хронични затвор, па је важно читати сваки сегмент на декларацији производа.