latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:53 ⇒ 14:54 | Аутор: Агенције

Не бисмо требали ићи у кревет неопраних зуба

Сигурно знате да је зубе потребно прати сваки дан. Међутим, поред спријечавања каријеса, прање зуба нас на бројне друге начине чини здравима. Погледајте како све непрање зуба може да наштети вашем здрављу.
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

Дијабетес

Ако прође дан, а да не узмете четкицу за зубе у руке, то неће довести до великих проблема. Међутим, суха уста и висок ниво бактерија могу да доведу до погоршања већ присутних проблема и болести као што је дијабетес. Ако имате проблема са дијабетесом, гледајте да при руци увијек имате жваку без шећера или конац за зубе који могу да уклоне све проблеме у устима који негативно доприносе регулацији шећера у крви.

Когнитивни проблеми

Истраживања су показала да болести десни изазване лошом оралном хигијеном могу да повећају ризик од добијања Алцхајмера и других когнитивних проблема.

Остеопороза

Одржавање хигијене зуба и језика ојачава наше кости, тачније, дио њих које се налазе у нашим устима. Судећи по Националном здравственом институту у САД, превише бактерија између образа може да доведе до пропадања везивног ткива које држи језик на мјесту, али и проблема са имуним системом.

Болести срца

Велики број бактерија у устима може да створи идеалне услове за стварање патогена који су одговорни за стварање плака у артеријама. Такозвани артеријски плак повећава ризик од срчаних и можданих удара.