latinica  ћирилица
29/05/2016 |  13:12 | Аутор: РТС

Мед, сунђери и пиво као нови антибиотици

Шта чај, пиво, мед и морски сунђери имају заједничко? Све њих научници разматрају као потенцијалне изворе нових антибиотика. Како многим пацијентима не помаже стандардна антибиотска терапија, неопходно је да се "убице бактерија" потраже на другом мјесту.
Пиво (Фото: Thinkstock) -
Пиво (Фото: Thinkstock)

Бактерије су све чешће отпорне на „класичне" антибиотике, па потреба за новим начинима лијечења опасних патогена - постаје скоро акутна. Научници који се баве фармацијом на Кардиф универзитету открили су неколико неочекиваних природних извора за лијечење инфекција.

„Много тога што радимо засновано је на науци и технологији, али доста тога има и у знању и искуству из прошлости", рекао је професор Ле Бејли. 

Научници, на примјер, развијају посебну врсту пива која ће спријечавати тровање храном. Проф. Ле Бејли је такође навео да се мед користи већ хиљадама година за лијечење рана: "заиста се и даље примјењује у болницама код пацијената са неким упорним инфекцијама".

Послије тестирања бројних узорака меда из свих крајева Велса, тим научника издвојио је врсту из Твивина у Гвинеду, која има исте антибактеријске потенцијале као и чувени "манука" мед са Новог Зеланда.

По љековите биљке не морамо у тропске шуме

Истраживачки тим, предвођен др Џенијем Хокинсом, пронашао је у "најмоћнијем" меду активна антибиотска једињења. Захваљујући посебној Националној бази ДНК података биљака, научници су се потрудили да сазнају које су то биљке и цвјетове пчеле ʼпосјећивалеʼ.

"Раније бисмо, у потрази за егзотичним љековитим биљкама, морали да кренемо у тропске шуме и да се кануом крећемо кроз Амазонију, али зар не би било дивно да свако у свом окружењу (на примјер у планинским предјелима) пронађе биљке које би посједовале љековита својства?", пита се др Џејмс Блекланд, који у потрази за "убицама бактерија" није отишао даље од локалне кафане.

Блекланд сматра да хмељ из пива дјелује против бројних патогена. "Хмељ се користи стотинама година за производњу пива. Почетком 18. вијека пиво се користило за спријечавање крварења", каже др Блакланд и додаје да хмељ може бити ефикасан лијек за туберкулозу говеда.

Кенијски зелени чај има најјаче антимикробно дејство

Познато је да разне врсте чајева имају антимикробно дејство и да посебно утичу на "лоше" цријевне бактерије. Научници су спровели низ истраживања како би одредили која врста чаја има најмоћније дејство полифенола ‒органских хемикалија које уништавају бактерије.

Удружени са компанијама које производе чајеве, научници су анализирали врсте са 37 светских плантажа и закључили да посебно љековиту снагу имају полифеноли зеленог чаја из источне Кеније. 

Још једна алтернатива класичним антибиотицима могли би да буду и морски сунђери, међу којима су и они са подручја Кариба.

Др Алекс Бела каже: "Морски сунђери живе у условима који захтјевају велика прилагођавања, што значи да посједују особине помоћу којих се успјешно боре са конкуренцијом. То значи да су сунђери постали "вјешти" у стварању супстанци које "убијају непријатељске ћелије".

Иако је у сунђерима пронађено и тестирано неколико супстанци са антимикробским дејством, научници наводе да је истраживање сунђера као "антибиотика будућности" тек у зачетку.