latinica  ћирилица
28/05/2016 |  18:56 ⇒ 21:44 | Аутор: РТРС

Бањалука: Успјешне операције пластично-реконструктивне хирургије (ВИДЕО)

Домаће здравство у корак са свијетом!
Операција на Бањалучкој хирургији - Фото: РТРС
Операција на Бањалучкој хирургијиФото: РТРС

У бањалучкој Клиници за пластично-реконструктивну хирургију први пут успјешно су оперисани пацијенти са урођеним аномалијама на лицу.

За овакав захват одабран је најбољи тим љекара, којим су руководили Ричард Џејмс Редета и Бранко Бојовић са Америчког универзитета "Џон Хопкинс".

Новине у оперативној техници, путем видео-линка, пратили су студенти и љекари у амфитеатру Медицинског факултета. 

Да је медицина најхуманија професија, данас су потврдили у бањалучком Клиничком центру. Новом методом оперисана су три пацијента са урођеним аномалијама: двоје дјеце и 17-огодишња дјевојка.

Оперативним тимом, састављеним од домаћих љекара, руководили су водећи амерички љекари. Међу њима и доктор Бојовић, познат у свијету по извођењу најкомпикованијих операција.

- Ми мало више, мало чешће радимо такве операције него што се ради овдје и затог имамо мало више искуства и знања о томе. Мислим да смо изабрали пацијенте који су баш добри кандидати за овакве операције, каже др Бранко Бојовић, шеф Одјељења пластичне и реконструктивне хирургије у Дјечијој болници "Шрајнерс" у Бостону.

Пацијенти су били у најбољим рукама, а то потврђује и искуство вође тима, доктора Редета који је до детаља, путем видео линка, објашњавао цијели оперативни процес, а све пратили студенти и љекари у амфитеатру Медицинског факултета.

- У САД годишње обавим око 600, 650 операција и то радим око 15 година. Већи дио моје праксе је педијатријска пластиична хиругија, појашњава Ричард Џејмс Редет, дјечији пластични хирург у болници Џонс Хопкинс Балтимор.

У посљедње двије године Клиника за пластичну и реконструктивну хиругију направила је искорак. Формирано је и Републичко удружење пластичних хируга, у којем је 20 љекара. Ресорно министарство које је потписник Споразума о сарадњи са универзитетом Џонс Хопкинс планира наше љекаре да шаље на усавршавање у најбољу америчку болницу. 

Наши и амерички љекари данас су обавили прве овакве операције, а већ на јесен исти тим љекара, долази са планом нових операција.