latinica  ћирилица
26/05/2016 |  19:00 ⇒ 19:00 | Аутор: Агенције

Највише се гојите ако једете на овај начин

Механичка, несвјесна исхрана погубна је за тјелесну тежину, истичу аутори чланка објављеног у "Food Today" на темељу научних студија и савјетују "Истакните сва чула како бисте уживали више, а јели мање".
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

"Прије него што отворите врата фрижидера, прво дубоко удахните и запитајте се - јесте ли стварно гладни? Или сте можда жедни? Јесте ли под стресом или се досађујете? Добро разврстајте ваше стварне потребе и жеље", савјетују аутори у чланку објављеном у билтену ЕУФИЦ (Европско веће за информацију о исхрани).

У борби против претјераног уноса хране важна је и величина тањира, савјетују аутори и такође се позивају на резултате истраживања. Што је тањир већи то ће бити пунији, а већа паковања хране у радњама и веће порције у ресторанима као и шири тањири за 30 одсто повећају количину поједене хране, пишу аутори.

За свјесно конзумирање хране потребно је уклонити све изворе ометања пажње. Аутори зато савјетују људима да при јелу искључе телевизор и све уређаје с екраном попут рачунара и мобилног телефона како им ништа не би одвраћало пажњу с јела.

За једење оброка потребно је издвојити барем двадесетак минута, показују испитивања.

"Свако ометање омета и перцепцију атрибута хране, као што су укус, текстура, изглед и успорава вријеме потребно да се мозгу дојави осјећај ситости, који нас подстиче да престанемо да једемо", стоји у чланку.

Другим ријечима, свјесно једење смањује механичко уношење хране, а то је нарочито важно за особе које се боре против претеране тјелесне тежине.

Шест студија које су пратиле резултате такве интервенције показале су знатан губитак килограма код особа које су преузеле начело свјесног конзумирања хране.

"Потребна су и друга истраживања да би се разумјели психолошки, биолошки и механизми понашања који утичу на тај процес", закључују аутори. У очекивању тих студија савјетују мале залогаје и дуго, дуго жвакање и присутност свих осјећаја ради концентрације на мирис, на текстуру, на укус, боје и генерално изглед хране.

Укратко, треба уживати у укусима да би се јело мање.