latinica  ћирилица
26/05/2016 |  18:52 | Аутор: Агенције

Рој пчела километрима јурио аутомобил

Нико не воли своју краљицу као пчеле. Док је возила из природног резервата, Керол Ховарт се изненадила када је видјела да 20.000 пчела јури њен аутомобил, односно матицу која је остала заробљена у њему.
Рој пчела на аутомобилу (Фото: Tim Moses) -
Рој пчела на аутомобилу (Фото: Tim Moses)

Чим се паркирала у Хаверфордвесту у западном Велсу, пчеле су у стотинама кренуле да слијећу на аутомобил, а Керол је позвала национални парк, коју су послали ренџера.

Ренџер Том Мозес каже да никада није видио ништа слично, описујући призор као спектакуларан.

"Било је прилично спектакуларно видјети тако нешто. Многи људи који су пролазили близу били су зачуђени и фотографисали су необичну појаву", објашњава Мозес, додајући да су пчеле веома угрожене људским понашањем.

"Био сам мало забринут јер је недјеља, центар града и испред паба. Страховао сам да неко не учини нешто глупо и насрне на њих или добије 'сјајну' идеју да их полије врелом водом", навео је ренџер.

Уз помоћ још два пчелара уз оближњег удружења, Мозес је успио да их све безбиједно одстрани. Упркос томе што су га два пута уболе, каже да му није жао.

Керол је након тога отишла кући мислећи да је проблем ријешен, али када се сутрадан вратила, пчеле су поново биле ту. Поново је звала пчеларе.

Роџер Барнс и његове колеге из пчеларског удружења вјерују да знају зашто су пчеле биле привучене.

"Мислимо да је матицу привукло нешто слатко у аутомобилу и да је остала заробљена унутра, а да је остатак кошнице пратио", истиче Барнс.