latinica  ћирилица
26/05/2016 |  16:22 ⇒ 16:56 | Аутор: novosti.rs

Ултимат фајт за форму и самопоуздање

Овај борилачки спорт обухвата низ вјештина и од сваке је узео најбоље...
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

"Мушкарац који држи до себе, жели да буде у доброј форми, стекне самопоуздање, развије моторику и радну етику, требало би да се бави ултимат фајтом (ММА, мјешовите борилачке вјештине)", сматра тренер Филип Греговић.

"Развија снагу и еластичност, јача и истеже мишиће, подстиче радне навике и помаже да боље организујете вријеме, подиже дух и самопоуздање, а већ послије трећег тренинга схваташ да су ти могућности далеко веће него што си мислио да јесу".

За рекреативно бављење овим спортом не постоји старосна граница, јер је ултимат фајт прилагођен сваком добу, а не тражи посебан таленат.

"Без обзира на мотив који вас је подстакао да тренирате, истрајност је нужна, као и ред, рад и дисциплина. Момак од 28 година је недавно дошао у клуб да би смршао, сви смо га бодрили, био је упоран и стигао до идеалне тежине", објашњава Греговић.

Прва асоцијација на овај спорт је сурова борба, па и насиље. Међутим, наш саговорник каже да је то предрасуда, јер већина бораца припада културном и образовном миљеу. Углавном су студенти и успјешни људи, који не тренирају да би се тукли са људима на улици.

"Лош глас је најзвучнији и више се зна о малом броју агресивних ММА фајтера и хулигана, него о правим борцима. Људи ударају из страха, а ми учимо на трензима како да се овлада конфликтном ситуацијом. Тек када се изгради самопоуздање, ствари могу да се држе под контролом", истиче Филип и додаје да бављење овим спортом гарантује успијех и на другим животним пољима.

МИНИМАЛНЕ ПОВРЕДЕ

"ММА су добра основа да научите да апсорбујете ударце, како да падате и да се не оклизнете док се окрећете. Све те технике штите од повриједа, тако да су оне минималне", тврди Греговић.