latinica  ћирилица
25/05/2016 |  19:25 | Аутор: Независне

Шта се дешава са тијелом када престанете пушити

Већина вас је упозната са негативним дејствима пушења, али свеједно не одустајете од своје навике, јер ипак више уживате у цигарети него што сте забринути за своје здравље.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Често и не желите да знате праву истину о пушењу и какве све болести та навика вуче за собом. Будите забринути за вашу будућност и за ваше здравље.

Бићете мање анксиозни

Студија од прије двије године открила је да су људи након одвикавања смањили стрес у само годину дана од кад су престали пушити, односно кад су хоспитализовани због срчаних обољења.

Уста ће вам бити захвална

Престанете ли пушити, аутоматски је мање ризика за денталне проблеме као што су каменац и болести десни, али и опаснијих стања попут рака.

Сачуваћете кожу

Ако желите да вам кожа буде глатка, оставите се цигарета. Оне, осим што могу промијенити боју коже, изазивају непожељне боре око уста. Стручњаци сматрају да ће само мјесец и по након престанка ваша кожа изгледати много свјежије.

Имаћете гушћу косу

Волите ли своју косу, можда је крајње вријеме да оставите цигарете. Научници повезују пушење с мушким ћелављењем. Окорјели пушачи (они који пуше више од кутије дневно) имају, наравно, већи ризик од ћелавости.

Прославићете више рођендана

Престанак пушења у средњој доби помаже људима да живе вијек дуже, показала је овогодишња студија. Истраживачи су такође пронашли да што су жене више пушиле, повећале су ризик од смрти, чак и кад су пушиле између једне и девет цигарета на дан.

Више ћете уживати у храни

Не волите ли храну благог укуса, немојте ни пушити. Истаживање од прије три године показало је да пушачи мање осјећају укус хране због другачијег подражаја укусних брадавица на језику и мање повезаности с крвним жилицама.

Прехладе више неће бити тако јаке

Благи симптоми прехладе код пушача се у трену могу претворити у озбиљан здравствени проблем. Једно је истраживање показало да су усљед изложености дуванском диму могуће претјеране реакције имуно-система.

Ево шта се дешава у тијелум када престанете пушити:

- за 20 минута крвни притисак ће се спустити у нормалу.

- за 8 сати нивои карбон-моноксида (токсични гас) у крви ће пасти за пола и нивои оксигена ће се вратити у нормалу.

- за 48 сати смањиће се шансе да добијете срчани удар. Сав никотин ће напустити тијело. Вратиће вам се чуло за укус и мирис на нормалне нивое.

- за 72 сата бронхијалне цијеви ће се опустити и повећаће се нивои енергије.

- за 2 седмице ће се повећати циркулација и побољшаваће се наредних 10 седмица.

- за 3 до 9 мјесеци проблеми кашља, тешког дисања ће престајати, јер ће се повећати капацитет плућа за 10%.

- за годину дана ће ризик од добијања срчаног удара пасти за пола.

- за 5 година ризик од можданог удара ће се вратити на ниво као код непушача.

- за 10 година ризик од рака плућа ће се вратити на ниво непушача.

- за 15 година ризик од срчаног удара ће бити на нивоу као код непушача.