latinica  ћирилица
24/05/2016 |  09:24 ⇒ 25/05/2016 | 12:02 | Аутор: БЕТА

Инсекти пријете да униште мермер на Таџ Махалу (ФОТО)

Ројеви инсеката који се размножавају у загађеној реци у близини Таџ Махала пријете да оштете мозаик на мермерној фасади чувене грађевине из 17. вијека, упозорили су археолози.
Таџ Махал (Фото: Flickr: Dennis Jarvis) -
Таџ Махал (Фото: Flickr: Dennis Jarvis)

Стручњаци наводе да радници перу фасаду од белог мермера свакодневно, али често прање и рибање може да оштети чувене цвјетне мозаике и сјајну површину мермера.

"Низ мермерних плоча на којима су цвјетни мозаици је унакажено", рекао је Буван Викрам, један од архитеката задужен за Таџ Махал.

Званичници траже дугорочно рјешење проблема који праве инсекти из породице Гелдихрирономус, врсте продужених мува које подсјећају на комарце. Муве се размножавају у загађеној реијци Јамуна недалеко од чувеног споменика.

Јамуна је толико загађена да у њој више не живи риба која је у прошлости држала број инсеката под контролом, навели су активисти за заштиту животне средине.

Држава не чини довољно, а велика количина алги и депонија фосфора из оближњег крематоријума постале су њихова главна храна.

Инсекти уништавају зидове Таџ Махала (Фото: Supplied)

Локални званичници упозоравају да је ситуација са инсектима око Таџ Махала отишла толико далеко да постаје питање "озбиљне забринутости".

Таџ Махал, једна од најљепших грађевина у Индији, сваке године привлачи милионе туриста у град Агру.

Археолози покушавају да заштите споменик од великог загађења ваздуха, због којег мермер мијења боју.

Изградњу чувеног споменика наредио је владар Шах Џахан између 1631. и 1654. године у част своје покојне жене.

Таџ Махал је једна од најпознатијих грађевина на свијету, сазидан је на прашњавој равници града Агре, на око 200 километара од Њу Делхија.