latinica  ћирилица
23/05/2016 |  12:07 | Аутор: Агенције

Дужи живот уз печену рибу

Редовним конзумирањем рибе богате омега 3 мастима може да се смањи смртност од кардиоваскуларних болести.
Риба - Фото: илустрација
РибаФото: илустрација

Особе старије од 65 година које имају повишен ниво омега 3 масти у крви живе 2,2 године дуже од оних с нижим нивоом ових масних киселина, показали су резултати недавно објављене америчке студије. То практично значи да би редовним конзумирањем рибе богате омега 3 мастима могла да се смањи смртност од кардиоваскуларних болести на глобалном нивоу за 27-35 одсто, сматрају истраживачи са Универзитета Харвард.

- Резултати овог истраживања потврдили су важност омега 3 масних киселина за кардиоваскуларни систем. Доказано је да редовно конзумирање туњевине и других риба (печених у рерни или на роштиљу) спрјечава закрчење крвних судова и срчаног мишића код старијих жена и мушкараца и смањује ризик од срчане аритмије - тврди др Даријус Мозафаријан, професор са Универзитета Харвард и коаутор студије.

Током истраживања које је трајало 16 година, амерички стручњаци су покушали да разјасне ефекте масних киселина на здравље, испитујући биомаркере у крви старијих особа које нису узимале омега 3 препарате начињене од рибљег уља. На тај начин могли су да процијене потенцијалне ефекте редовног конзумирања рибе на разне узроке смртности. Омега 3 масне киселине смањују широк спектар срчаних тегоба и изузетно су важне за развој и функцију мозга.