latinica  ћирилица
20/05/2016 |  17:17 | Аутор: Независне

Научници избрисали ХИВ из живог ткива

Научници су први пут успјели да уклоне ДНК из ХИВ-а који се налазио у живом ткиву, што отвара могућност за развој првог правог лијека против овог вируса.
Узорак ДНК (илустрација) -
Узорак ДНК (илустрација)

Тренутно лијечење болести подразумијева употребу лијекова који сузбијају број вируса у организму, тако да имуни систем може да се бори против њих, али сада су амерички научници успјели да уклоне ДНК из најчешћег соја – ХИВ-1 – из неколико органа инфицираних мишева и пацова.

Исти тим је у априлу успјешно елиминисао вирус из људских ћелија у лабораторији, али рад објављен у часопису Nature Gene Еditing открива да су исто успјели и код живих животиња.

Код постојећих терапија ХИВ-а, у случају компликација, вирус може брзо почети да се размножава и довести до развоја сиде.

Овог пута, истраживачи су користили посебно адаптиран вирус, како би доставили систем за мијењање генома до ћелија.

“Способност рААВ система да продре до многих органа у којима се налази геном ХИВ-1 и измијени ДНК вируса је важан показатељ да ова стратегија може спријечити и реактивацију вируса из латентно инфицираних ћелија и потенцијално служити као лијек за пацијенте с ХИВ-ом“, каже вођа истраживања професор Камел Калили из Темпл универзитета.

Ипак, он и његове колеге се не усуђују да нагађају да ли ће се и када њихова техника примјењивати у лијечењу пацијената. План је да се то догоди у наредних неколико година, али је претходно потребно провјерити њену дјелотворност и безбједност код крупнијих сисара, како би било одобрено и тестирање на људима.