latinica  ћирилица
17/05/2016 |  14:43 | Аутор: СРНА

Богданић: Поштоваћемо сваку одлуку Врховног суда Српске

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да ће ресорно министарство поштивати сваку одлуку Врховног суда Републике Српске у вези са жалбом Уније синдиката радника у здравству Републике Српске.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

"Надам се да надлежни суд неће пронаћи нешто неуставно у одредбама закона чије је измјене тражила Унија синдиката радника у здравству Републике Српске. Али, не би било први пут и да се нађе нешто што није у складу са Уставом Српске", рекао је Богданић новинарима у Бањалуци.

Коментаришући чињеницу да је Одбор Народне скупштине Српске за здравство, рад и социјалну политику одбио приједлог грађанске иницијативе Уније синдиката радника у здравству Републике Српске за усвајање нових закона у области здравства, Богданић је рекао да је свака иницијатива добродошла.

"Ми уважавамо њихову иницијативу јер у њој има много добрих идеја и приједлога, али, са друге стране, она је помало конфузна, недоречена и тешко примјењива", истакао је Богданић.

Он је подсјетио да је прије годину дана у парламенту Српске усвојен Закон о здравственој заштити без иједног гласа против, а у чију израду су били укључени синдикати и сви заинтересовани.

"Планом рада ресорног министарства, Владе Републике Српске и Народне скупштине предвиђено је доношење закона о социјалној заштити, о здравственом осигурању и осталих", каже Богданић.

Он је навео да је увјерен да ће и о материји из иницијативе Уније синдиката радника у здравству Републике Српске бити расправљано.

Богданић је рекао да ће ресорно министрарство и он лично уважити и поштовати њихов труд на прикупљању потписа за поменуту иницијативу.

Представници Уније синдиката радника у здравству Републике Српске огорчени су због чињенице да је Одбор Народне скупштине Српске за здравство, рад и социјалну политику одбио приједлог грађанске иницијативе Уније за усвајање нових закона у области здравства, те су најавили подношење жалбе Врховном суду.

Чланови Уније тврде да су присутни чланови Одбора гласали против иницијативе по наредби ресорног министра Драгана Богданића, али сматрају и да су одсутни чланови изостали са сједнице по наредби, не прецизирајући чијој.

Напомињући да ову иницијативу чини 16.931 потпис грађана, предсједник Уније Миодраг Фемић оцијенио је да је њеним одбијањем Влада Српске показала да не жели бољи здравствени систем.