latinica  ћирилица
13/05/2016 |  13:48 ⇒ 13:58 | Аутор: Агенције

Тешки почеци најуспјешнијих људи

Имали сте феноменалну идеју, а када сте је испричали другима, исмијали су вас или, у најбољем случају, утхешили да ће "једнога дана" тако нешто можда бити могуће.
А. Ајнштајн, Б. Френклин, В. Дизни, С. Кинг, М. Џордан, О. Винфри... -
А. Ајнштајн, Б. Френклин, В. Дизни, С. Кинг, М. Џордан, О. Винфри...

Да и поред тога не би требало да дигнете руке од свега најбоље показују животне приче и порази ових славних личности које су доживили на путу до успјеха...

Алберт Ајнштајн - Дјечак који је постављао бесмислена питања

Сви знамо за Теорију релативитета Алберта Ајнштајна, чије је име постало синоним високе интелигенције. Некада, међутим, није било тако. Кад је био дјете, сматрали су да је глуп и да заостаје у развоју, јер је проговорио тек у четвртој години живота.

У основној школи је постављао бесмислена питања (наставници очигледно нису били довољно интелигентни да би их разумјели), умјесто да савладава градиво предвиђено наставним планом.

Бенџамин Френклин - Напустио школу, па учио сам

Френклин је као десетогодишњак морао да напусти школу јер родитељи нису имали новца за његово школовање. Он, међутим, нипошто није желио да заврши као чистач ципела или продавац новина, па је сам учио. Читао је све што би му дошло под руку и упијао знање као сунђер.

Када је одрастао, измислио је громобран и бифоклане наочаре, осим тога, био је један од оснивача Сједињених Америчких Држава.

Стивен Кинг - Свој чувени роман бацио у ђубре

Данас милиони читалаца читају његове књиге, које су увијек на списку бестселера, а послужиле су и као сценарио за многе холивудске филмове. Ко би рекао да је Кинг на почетку каријере био близу тога да дигне руке од свега?

Након што је његов први роман одбило чак 30 издавачких кућа, толико се разочарао да је рукопис бацио у ђубре. Међутим, супруга га је охрабривала и подстицала да се не преда.

Бачени рукопис је постао чувени роман "Кери", који је више пута екранизован и који се и данас продаје у милионима примјерака.

Опра Винфри - Злостављана као дјете, а данас једна од најутицајнијих жена свијета

Као дјете је била жртва сексуалног злостављања, затруднијела је у 14-тој години и изгубила бебу. Звучи као типична тема ток-шоу емисије, али је заправо ријеч о животној причи краљице ток-шоу програма Опре Винфри. Многи би се разочарали у живот да их је задесила њена судбина, али она се није предала, већ се борила за себе и сопствени успјех.

Данас је једна од најутицајнијих жена на свијету и располаже богатством од око три милијарде долара.

Мајкл Џордан - Тренери га нису хтјели јер није био довољно висок

Мајкл Џордан је још као дјечак маштао о томе да постане професионални кошаркаш, али у школи ниједан тренер није хтио да га прими у тим, зато што, наводно, није био довољно висок. На крају је употребио своје везе да би га примили у кошаркашки камп.

Надао се да ће га тамо запазити неки тренер и позвати да игра у његовом тиму. Био је заиста примјећен, али је тренер ипак одлучио да га не прими. Међутим, то је само подстакло Џордана да се још више труди и ефекат није изостао. На крају је постао један од најбољих и најуспјешнијих кошаркаша на свијету.

"Форбс" наводи да има богатство од 1,14 милијарди долара.

Волт Дизни - Добио отказ јер "није био довољно креативан"

Творац Микија Мауса изгубио је посао у једном листу, наводно зато што није био довољно креативан. Ни његови цртани јунаци у почетку нису били најбоље прихваћени. У једној од првих критика његових стрипова писало је: "Превише страшно за жене".

На срећу, Дизни се није обазирао на критичаре. Основао је империју "Волт Дизни", из чије фабрике и данас стижу занимљиви стрипови, узбудљиви забавни паркови и филмови као из бајке.

Теодор Зус Гајзл - Његова дјела називали су "правим смећем"

Амерички писац и илустратор Теодор Гајзл, познат као "Др Зус", аутор је дјечјих књига, као што је "Како је Гринч украо Божић", по којој је 2000. снимљен филм "Гринч" с Џимом Керијем у главној улози.

Прије него што је постао прослављени писац, Гајзл је доживио неколико пораза. Више од 37 издавачких кућа одбило је да објави његова прва дјела, која су, између осталог, називали "правим смећем".

На крају је Гајзл нашао издавачку кућу која објављује дјечју литературу и изградио успјешну каријеру.