latinica  ћирилица
12/05/2016 |  15:53 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Бањалука: Научни скуп поводом Међународног дана медицинских сестара (ВИДЕО)

Поводом 12. маја Међународног дана медицинских сестара на бањалучком Медицинском факултету одржан је научни скуп.
Бањалука: Научни скуп поводом Међународног дана медицинских сестара - Фото: РТРС
Бањалука: Научни скуп поводом Међународног дана медицинских сестараФото: РТРС

Закључено је да је за квалитетније пружање здравствених услуга потребна професионална едукацију, ове најбројније популације у здравству. 

У здравственом систему Републике Српске тренутно ради око 4.500 медицинских сестара и техничара. Они су ти који су знатним дијелом заслужни за успјешан рад здравства.

- Сестринство у Републици Српској, па и у Клиничком центру РС, се труди да најбоље, најпрофесионалније, колико је то у нашим могућностима пружи здравствену заштиту нашим корисницима, да се у току рада едукацијама оспособљавамо, да дижемо нашу професију на један виши ниво, рекла је Верица Драгојевић, главна сестра Клинике за неурологију у Клиничком центру Републике Српске.

Образовање медицинских сестара основни је услов за пружање квалитетне здравствене његе. Од наредне академске године на Медицинском факултету у Бањалуци биће уведен смјер за образовање медицинских сестара и техничара.

 

- Све оно што радимо у смислу едукације сестара и техничара има за добру компоненту то да ћемо новим квалитетом рада, едукацијама и знањем помоћи бољем исходу лијечења наших пацијената, истакао је Милан Шкробић, декан Медицинског факултета Бањалука.

Међународни дан медицинских сестара у свијету се обиљежава 12. маја, у знак сјећања на датум рођења Флоренс Најтингел, зачетницe модерног сестринства.