latinica  ћирилица
10/05/2016 |  13:53 | Аутор: Вечерње новости

Терапија против бијеса

Када вас неко јако наљути, скочи вам крвни притисак, срце лупа и на ивици сте да свашта кажете, важно је да научите да контролишете бијес и сачувате здравље.
Бијес - Фото: илустрација
БијесФото: илустрација

Када вас неко јако наљути, скочи вам крвни притисак, срце лупа и на ивици сте да свашта кажете, важно је да научите да контролишете бијес и сачувате здравље. Све што у афекту изговорите неће бити конструктивно, зато се прво удаљите и смирите. Америчкки психолог Мајкл Крег савјетује како да контролишете бијес.

- Прво дубоко дишите, јер када се нервирамо, заборавимо на дисање, а оно је директно повезано са стањем ума.

- За смирење је потребно дисање "из стомака", затим преко груди до врха плућа, што је могуће дубље и спорије.

- Промijените ноздрву на коју удишете, јер се у моменту раздражљивости више користи једна, што није добро. Провjерите која је активнија и пребаците се на супротну, а послijе 90 секунди вратите на прву и тако наизмjенично.

- Када сте бијесни нипошто не заузимајте сједећи и лежећи положај, већ радите све што вас физички умара (трчите, вјежбајте, усисајте кућу, средите орман и купатило, бришите прозоре...). Умор у мишићима ослобађа мозак напетости.

- Масирајте срце тако што ћете длановима кратко протрљати централни дио груди. Послије ове "самотерапије" осјетићете олакшање, бићете смирени и рационалније разговарати са особом која вас је наљутила.