latinica  ћирилица
10/05/2016 |  11:07 | Аутор: Б92

Европљани истражују Марс

Компанија АЛТЕЦ (Aerospace Logistic Tehnology Engineering Company) из Торина, чији су оснивачи Италијанска агенција за истраживање свемира и приватна фирма Thales Alenia Space, задужена је за изградњу оперативног контролног центра за техничку подршку првој европској мисији за истраживање Марса.
Марс - (фото: www.nasa.gov) -
Марс - (фото: www.nasa.gov)

Директор за операције АЛТЕЦ Армандо Камполини је групи новинара из Србије, који су посjетили ту компанију, рекао да је истраживање Марса веома важно за правилно разумевање еволуције Земље, с обзиром на сличности две планете.

У оквиру европске мисије за истраживање Марса, на ту планету ће бити послата капсула са уређајем (Ровер) за прикупљање података о тлу и атмосфери на Марсу, објаснио је Армандо и напоменуо да ће АЛТЕЦ имати задатак да те податке анализира у свом оперативном центру у Торину.

Армандо је навео да се истраживање спроводи у сарадњи са Русима, који су задужени за слање капсуле на Марс, док ће саму капсулу и Ровер изградити Ербас и Велика Британија.

Укупни трошкови читаве мисије износиће милијарду долара, а Ровер који ће бити послат на Марс ради прикупљања података имаће могућност сакупљања узорака и на два метра дубине, што досадашња истражвања нису могла, истакао је Армандо.

У АЛТЕЦ се надају да би истраживања на дубини од два метра могла да дају одговор и на питање да ли на Марсу има облика живота.

Очекује се да капсула у којој ће бити уређај за прикупљање података буде послата на Марс до 2020. године. У међувремену се спроводе детаљне припреме за ту мисију, а једна од проба ће бити извршена у октобру ове године.

Компанија АЛТЕЦ сарађује и пружа техничку подршку и Међународној свемирској станици. Сарађује и са америчком агенцијом за свемирска истраживања НАСА.

У АЛТЕЦ раде математичари, физичари и инжењери. Сjедиште фирме је у Торину.