latinica  ћирилица
08/05/2016 |  12:59 | Аутор: Блиц

Енглески дипломата у Београду вози "фићу"

Уз "фићу" се осјећам као са женом - понекад, једноставно, неће да сарађује. Онда се мало посвађамо, па он настави да иде, каже Џереми Лонг.
Џереми Лонг, енглески дипломата у Београду, вози "фићу" (Фото:  M.Mitrović / RAS Srbija) -
Џереми Лонг, енглески дипломата у Београду, вози "фићу" (Фото: M.Mitrović / RAS Srbija)

Џереми Лонг (37) други је савјетник Амбасаде Велике Британије у Београду, а гдје год се појави, пажњу привлачи својим олдтајмером. Ако видите човјека како паркира црвеног "фићу" с дипломатским таблицама, знаћете да је то Џереми.

- У Италији сам видио "фијат сиченто". Затим сам у Србији схватио да и "Застава" има аутомобил готово идентичан њему. Пошто ми се веома свидио, 8. јануара ове године купио сам га себи на поклон за православни Божић - објашњава Џереми на чистом српском језику.

Како каже, "фићо" је добар за Београд јер може да се паркира било гдје.

- Људи прво примијете "фићу", а потом и таблице амбасаде. И питају се откуд дипломатске таблице на том аутомобилу? - кроз осмијех прича власник.

Највећа раздаљина коју је прешао "фићом" била је до Крагујевца.

- Једном ми се само десило да сам током вожње претекао други аутомобил - искрено признаје.

Како Џереми каже, "фићу" је најтеже возити зими.

- Кад завршиш с вожњом, све ти смрди! И коса, и кожа, и одијело. То је све због тога што топао ваздух за греиање заправо долази из мотора - каже Џереми.

- Немам климу па морам да отварам прозоре. И то не на дугме! - смије се Џереми и додаје да је "фићо" идеалан за прољеће и јесен ако није јака киша и да на њему увијек има нешто за поправку.

У Београд је Џереми стигао из Приштине, гдје је службовао двије године.

- Посљедње двије и по године сам у Београду. Београд је супер град. Зато сам одлучио да продужим посао још једну годину. Тако да ћу бити Београђанин сигурно до септембра 2017. године - каже Џереми.