latinica  ћирилица
07/05/2016 |  10:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Традиционална корејска медицина (не) посустаје пред западном

Суочена са неповјерењем јавности и западном медицином која користи најсавременију опрему, корејска традиционална медицина настоји да остане конкурентна, "наоружана" дугогодишњим искуством у специфичним областима и индивидуалним лијечењем као ефикасним алтернативама западним методама.
Алтернативна медицина (Фото: U.S.Army/Flickr) -
Алтернативна медицина (Фото: U.S.Army/Flickr)

Само прошле године, 838 корејских традиционалних болница и клиника широм земље затворено је усљед јаке конкуренције на тржишту, како показују најновији подаци које је јужнокорејска новинска агенција Јонхап добила од државне Службе за ревизију и процјену здравственог осигурања.

Оваквој ситуацији допринио је превелики број јужнокорејских традиционалих лљкара, којих је у децембру 2015. било 19.247, док сваке године скоро 800 дипломаца 12 корејских медицинских колеџа добија нове лиценце.

Релативно висока цијена традиционалних лијекова базираних на травама, који нису обухваћени националним здравственим осигурањем, још је један разлог зашто пацијенти окрећу леђа традиционалној медицини, будући да мјесечна доза лијека на бази трава обично кошта око 352 америчка долара, наводи јужнокорејска агенција.

Највећи проблем традиционалним клиникама, међутим, представља неповјерење пацијената у погледу ефикасности и безбједности оријенталне традиционалне медицине, сматрају експерти.

"Сваки корејски традиционални љекар има свој рецепт за лијечење одређене болести, умјесто да примјењује стандаризовану процедуру лијечења, а методе заснивају на сопственом клиничком искуству, што пацијенте чини неповјерљивим", каже професор на одсјеку за оријенталну медицину на Универзитету Сангђи Ли Сун-донг.

Ким Џун-мјунг, лекар на клиници "Хаевусо" у јужном Сеулу, један је од оних који нису поколебани све неповољнијим тржишним условима за традиционалну медицину, коју критичари омаловажавају као "застарјелу и скупу", преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

Док многе традиционалне клинике лијече готово све - од гастроентеритиса до артритиса и ринитиса, а заправо ни за једну болест нису специјализоване, Ким се у протеклих 10 година усредсредио на лијечење синдрома "нервозних цријева" и непријатног задаха, а методу прилагођава сваком пацијенту. "Када први пут прегледам пацијента, детаљно испитујем како његове симптоме, тако и његове специфичне индивидуалне карактеристике на основу којих преписујем одређене лијекове", објашњава љекар.

Како каже, традиционалну медицину чини другачијом од западне то што има за циљ да болести пацијената лијечи из "холистичке" перспективе како би им помогла да поново уравнотеже све системе, умјесто што им се дају лијекови који дјелују брзо, али краткорочно.

"Уколико имате проблем са варењем који је можда узрокован срчаном слабошћу, дигестивне потешкоће можете лијечити у некој болници или можете отићи у другу која ће излијечити ваш проблем са срцем. Али, традиционална медицина нуди интегрисани приступ", каже Ким.

Његов колега, начелник Клинике за оријенталну медицину ВИСТА у Сеулу Ким Сунг-кеун, такође је љекар традиционалне медицине, а у посљедњих 10 година специјализовао се за лијечење разних врста главобоље као што су мигрене и тензионе главобоље. "Много пута ствари не крену онако како пише у књигама, и онда вам је потребно широко искуство у неком одређеном пољу изван књига о медицини", закључује јужнокорејски лљкар, наводи Јонхап.