latinica  ћирилица
04/05/2016 |  09:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: Млађи од 18 година неће моћи у соларијум

У Србији ће ускоро млађима од 18 година бити забрањено сунчање у соларијумима због њиховог канцерогеног дејства, објавио је Блиц.
Соларијум (илустрација) -
Соларијум (илустрација)

Према наводима листа, старији од 18 година соларијум ће моћи да користе искључиво ако потпишу документ у којем ће бити написана обавјештења о свим ризицима којима се излажу.

Ове новине наћи ће се у првом правилнику о козметичким салонима који би требало да ступи на снагу у јуну ове године.

Србија би, такође, већ наредне године могла у потпуности да забрани употребу соларијума, у складу са препорукама Европске уније.

Овако строга правила за употребу соларијума биће уведена зато што све већи број људи оболијева од меланома, најопасније врсте рака коже. У Србији се годишње открије од 500 до 600 нових случајева обољелих од меланома.

Према подацима Института за јавно здравље "Батут", забиљежен је пораст оболијевања код младих који имају до 29 година, и то прије свега код дјевојака. Пораст оболијевања младих жена повезан је с повећаним излагањем сунцу, али и коришћењем соларијума.

Сматра се да је коришћење соларијума одговорно за више од 450.000 случајева појаве меланома годишње у свијету, а само један одлазак у соларијум повећава ризик за појаву ове опаке болести.

Помоћник министра здравља и начелник Сектора за инспекцијске послове Зоран Панајотовић потврдио је да ће новим правилником бити пооштрени услови за коришћење соларијума, као и инспекцијски надзори над салонима.

Он најављује и да би Србија сљедеће године могла у потпуности да забрани соларијуме.

- Имајући у виду да постоје различита виђења коришћења соларијума и да су неке земље већ забраниле његову употребу, ЕУ је дала препорука да се од 2017. соларијуми више не користе. И Србија ће се водити тим препорукама и, уколико став ЕУ по том питању буде дефинитиван, донијећемо одлуку у складу са тим - рекао је Панајотовић.