latinica  ћирилица
04/05/2016 |  08:58 ⇒ 09:18 | Аутор: Би-би-си

Овако је изгледала жена из леденог доба (ВИДЕО)

Истраживање ДНК из древних људских костију помогло је научницима да открију тајне човјека из леденог доба. Након анализе генома 51 особе које су живјеле у периоду између 45.000 и 7.000 година п.н.е. резултати су открили детаље о људима који су тада живјели, као што је боја коже или очију.
Овако је изгледала жена из леденог доба - Фото: Facebook
Овако је изгледала жена из леденог добаФото: Facebook

Студија која се нашла и у часопису "Natural journal" показала је да су древене миграције биле веома сложене попут и оних у скорије вријеме.

- Зато што смо проучавали велики број древних људи и њихове остатке, у могућности смо да на основу тога реконструишемо како се популација мијењала током времена - рекао је професор Дејвид Рајк са Харварда у Бостону.

Професор и остали истраживачи пронашли су доказ да древни људи који су припадали једној од најбитнијих европских култура тзв. орињачкој култури, која припада млађем палеолиту и обухватала је простор Европе, Блиског истока и сјеверне Африке, су расељени због друге групе људи који су припадали граветијену (култура млађег палеолита, назив добила по Ла Гарвету у Дордоњи).

- Истраживања посљедње петине модерне историје људског становништва, открила су да су масовна кретања у неолитском периоду и бронзаном добу највише утицала и транформисала генетски "пејзаж" Европе - рекао је Рајк.

Анализа гена древних људи из леденог доба који су насељавали Европу, показују да су имали таман тен и смеђе очи. Прије само 14.000 година почела је да се шири плава боја очију, као и блиједа кожа.

Рана европска популација посједује више сличности са неандерталцима него данашњи људи, с обзиром на идеју да је већи дио ДНК који смо наслиједили од неандерталаца имао штетне ефекте, па научници сматрају да је временом дошло до губљења овог насљеђа путем природне селекције.

Оно што је јасно је да већина модерне популације нуди само нејасне увиде у прошлост, јер је њихова гентика обликована релативно недавним миграцијама.