latinica  ћирилица
03/05/2016 |  14:01 | Аутор: Агенције

Јогом против астме?

Резултати новог истраживања показују да јога може помоћи код симптома астме и олакшати особама којима је дисање отежано управо због хроничног обољења дисајних путева.
Вјежба - Фото: Screenshot/YouTube
ВјежбаФото: Screenshot/YouTube

Бављење јогом укључује вjежбе дисања, положаје тј. асане и медитацију. Јогу су qекари и раније предлагали као третман за различита медицинска стања, укључујући астму, али научне студије су до сада показивале недосљедне резултате.

Др Јин-Линг Танг из болнице „Принц од Велса“ у Хонгконгу (The Chinese University of Hong Kong's Prince of Wales Hospital) проучавао је податке прикупљене у 15 истраживања која укључују више од 1.000 пацијената који болују од астме, да би се увјерио да ли јога пружа икакве олакшице, односно побољшања.

Трећина учесника бавила се искључиво дисајним вјежбама, док је остатак учесника у своје вјежбе укључио и позе и медитацију. Неки од испитаника бавили су се јогом тек двије недјеље, док су се други бавили јогом више од четири године, али је већина практиковала те вјежбе око шест мјесеци.

Свеукупно, јога је побољшала симптоме и квалитет живота и смањила потребу за лијековима.

Ниједна студија није пријавила било какве озбиљне посљедице од јоге, али ће, како наводи Ројтерс, бити неопходно више истраживања да би се дошло до поузданих закључака о нежељеним ефектима.

"Открили смо да јога донекле побољшава квалитет живота и ублажава симптоме астме", закључују истраживачи.

"Међутим, наше повјерење у резултате је мало, јер већина студија је мањкава на разне начине. Студије високог квалитета, које укључују велики број учесника, траже да будемо у стању да донесемо чврсте закључке о ефектима јоге на астму", нагласили су аутори студије.