latinica  ћирилица
01/05/2016 |  09:24 | Аутор: klix.ba

У пиву пронађен састојак који помаже у мршављењу

Кад су у питању здравствени бенефити и алкохол, црвено вино, које је богато антиоксидантима је оно које иначе добија највише заслуга.
Пиво (Фото: Thinkstock) -
Пиво (Фото: Thinkstock)

Упркос томе што за пиво често везујемо термин "пивски стомак" јер је богато угљеним хидратима, ово пиће има и своје позитивне стране - помаже у превенцији појаве бубрежног каменца, јача кости и помаже у варењу.

Научници су недавно открили још једну здравствену предност пива - овај напитак садржи органско једињење звано ксантохумол, флавоноид који се природно налази у хмељу, који може да помогне у губљењу килограма и борби против гојазности.

Тестови су показали да ксантохумол такође помаже у снижавању холестерола и нивоа шећера у крви.

Али, пијење пива вам неће помоћи да смршате, с обзиром на то да пиво садржи врло мале количине ксантохумола. Једна кригла пива садржи само 0.0757 мг ове супстанце, а да бисмо у наш организам унијели потребну количину потребну за мршављење, морали бисмо да попијемо 3.500 кригли дневно.

Ипак, истраживачи наводе да је ово важан податак јер би у будућности могао да се створи концентрисани облик ксантохумола у суплементима, који би могао да се користити за третирање метаболичког синдрома и смањење фактора ризика од срчаних обољења, дијабетеса, срчаног удара и других проблема са крвним судовима.

Један од три Американца има метаболички синдром, групу метаболичких поремећаја који се манифестују као инсулинска резистенција, гомилање масног ткива у подручју стомака (абдоминална или централна гојазност), високи ниво холестерола у крви и повишен крвни притисак.