latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Научници развили фластер за срчане проблеме

Научници у Израелу створили су спасоносни фластер који може да прати и третира срчане проблеме.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Истраживачи су развили фластер одштампан помоћу 3Д технологије који садржи живо срчано ткиво створено у лабораторији и нано електронику.

- Улога електронике је да прати функцију ткива и да га активира када је потребно - каже Тал Двир са Универзитета у Тел Авиву.

Осим смањења потребе за лијековима, тај апарат могао би да учини могућим да се срчано ткиво регенерише таложењем ћелија у оштећеном дијелу срца.

Апарат би могао да обавијести љекара на даљину о пацијентовом стању, преноси Глас Америке.

- Пацијент се налази у својој кући и не осјећа се добро, а љекар одмах може да види стање срца на свом компјутеру и може даљински да активира срце, може да пружи електростимулацију, може да убризга лијекове - објашњава Двир.

За срце које је трајно оштећено због болести или срчаног напада, фластер може да постане алтернатива трансплантацији срца, а може да води и до нових, већих открића.

- Трудимо се да одштампамо у 3Д технологији читав орган, цијело срце са уграђеном електроником. И вјерујем да ће у будућности, за 10 до 20 година, бити таквих бионичких органа на тржишту или у болницама за трансплантацију - додаје Двир.

Срчани фластер тек треба да буде тестиран, а могло би проћи много година прије него што буде доступан.