latinica  ћирилица
27/04/2016 |  12:08 ⇒ 16:55 | Аутор: Б92

Највећи на свијету: Запловио модеран викиншки брод (ВИДЕО)

Брод "Змај Харалда"реплика је "Викиншког великог брода" и представља највећи модеран викиншки брод на свијету. Назван је по првом краљу Норвешке, који је 872. године ујединио ову земљу.

Посада брода покушаће да истражи свијет на исти начин на који су то викинзи чинили у прошлости, пратећи стопе Лејфа Ериксона, човјека који се сматра првим Европљанином који се искрцао на тло Сјеверне Америке.

Пловидба је почела у уторак, а њено трајање зависиће од временских услова. На Исланд би требало да доплови 3. маја, на канадско острво Њуфаундленд око 1. јуна, у Торонто 1. јула, а до Њујорка би требало да пристигне до 15. септембра.

Према наводима експедиције, брод ће проћи и поред најјужније тачке на Грендланду, чије се воде сматрају једним од најопаснијих на свијету.

Посада има 32 члана, поријеклом из Норвешке, Шведске, САД, Канаде, Естоније, Русије, Шпаније, Француске и Велике Британије, који се налазе под командом капетана Бјорна Ахландера. Они су одабрани међу више од 4.000 кандидата, колико их се пријавило за учешће у мисији.

Путовање ће бити врло напорно, с обзиром на то да ће посада због недостатка мјеста морати да спава на смјену у посебном шатору у који може да стане 16 људи.