latinica  ћирилица
26/04/2016 |  13:19 | Аутор: СРНА

"Повећати свијест становништва о значају вакцинације"

Помоћник министра здравља Републике Српске Амела Лолић изјавила је да је циљ обиљежавања Европске неђеље имунизације повећање свијести становништва о значају имунизације, што би довело до већег броја вакцинисаних лица.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Лолићева је рекла да се ове године Европска неђеља имунизације обиљежава под геслом "Спријечити - заштитити - вакцинисати" и да се поклапа са Свјетском недјељом имунизације, додајући да је у Српској обиљежавање почело раније због васкршњих празника.

Она је подсјетила да се имунизација и вакцинација у југоисточној Европи проводи више од 130 година и да спада у најуспјешније јавно-здравствене програме који су до сада спријечили оболијевања, инвалидности и смрти.

Лолићева истиче да су проблеми који прати имунизацију дезинформације које шире разне интересне групе, растући трошкови имунизације, прекиди у снабдијевању и нови захтјеви које поставља тржиште вакцина у ЕУ.

Наводећи да свака миграција повлачи одређену опасност за епидемиолошку ситуацију, Лолићева је рекла да је Министарство здравља Српске у сарадњи са другим министарствима припремило план у случају да мигрантска рута буде пролазила кроз Републику Српску.

Епидемиолог из Института за јавно здравство Српске Јела Аћимовић рекла је да вакцинција може испунити свој потенцијал само ако је свеобухватна, барем 95 одсто, те ако се не користи спорадично.

"Када престанемо да се вакцинишемо, онда ће се опет појавити епидемије, као што се то десило у Српској током рата када није било вакцина против рубеоле, морбила и заушњака, па су се касније појавиле епидемије", навела је Аћимовићева.

Виктор Олшавски из Канцеларије Свјетске здравствене организације /СЗО/ у БиХ рекао је да уочен тренд да се у свијету смањује стопа вакцинације, па чак и у Француској, која има један од најбољих здравствених система.

Он каже да је потребно учинити додатне напоре да би стопа вакцинације била 95 одсто, што је према стандарду СЗО.