latinica  ћирилица
26/04/2016 |  09:52 ⇒ 10:04 | Аутор: Агенције

Ових пет врста хране и пића кардиолози одбијају да једу и пију

Кардиолози у својој исхрани избјегавају храну и пића која обилују шећером, нездравим масноћама, сољу и конзервансима, јер она негативно утиче на срце и кардиоваскуларни систем.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Кардиолози су међу најосвјештенијим људима када је у питању храна која може позитивно или негативно утицати на здравље срца и цјелокупног организма. Управо зато добро је преузети који савјет с њиховог јеловника и слиједити њихове прехрамбене препоруке.

1. Црвено месо

"Обично избјегавам црвено месо колико год је то могуће, јер је месо у на примјер хамбургерима врло посољено. На Западу смо тренирани да једемо храну која повећава ризик од срчаних удара, гојазности и дијабетеса. Важно је наћи здраву равнотежу у храни, а ја зато избјегавам црвено месо," каже др Роналд Ј. Шиб, кардиолог из "Pritikin Longevity" центра.

"Избјегавам дебеле и масне одреске црвеног меса, а ако једете ову храну, пожељно је одстранити екстра масноће," предлаже др Роберт Клонер из Кардиоваскуларног института, при "Huntington Medical Research" институту.

2. Процесуирани сухомеснати производи

"Дефинитивно се држим подаље од процесуираних меснатих производа попут сланине, хот-догова и других производа који имају велике количине соли и конзерванса," каже др. Џенифер Хајте, професорка медицине на универзитету Колумбија у Њујорку.

С њом се слаже и др Ника Голдберг, директорка женског здравственог центра Џоан Х. Тиш, која сматра лошима и ћуреће саламе из истог разлога.

"Ако желите да једете сендвич с ћуретином, испеците комад ћуретине и ставите га између двије кришке хљеба".

3. Слатка пецива и колачи од лиснатог тијеста

"Ова врста производа садржи много шећера и хидрогенизованих масти, а нема готово никакву храњиву вриједност. Слатка пецива и колачи од лиснатог тијеста повећавају ниво лошег холестерола. Шећер може пореметити рад јетре, изазвати инзулинску резистенцију и метаболичке поремећаје попут дијабетеса типа 2. Да ли је пециво из пекаре вриједно ризика?" пита се др Адам Сплавер.

4. Храна која садржи превише млијечних масти

"Покушавам да избјегавам тешку храну с много засићених масти, млијека, павлаке или сладоледе с великом количином масти", каже др Роберт Клонер.

"Избјегавам кремасту храну с додатком маслаца, и без обзира колико га волим, држим се подаље од сира", додао је др Роналд Ј. Шиб.

5. Газирана пића

"Испијање газираних пића може имати озбиљне посљедице на организам. Таква пића повећавају раст инзулина, што доводи до повећавања тежине и може изазвати разне метаболичке поремећаје. Уз шећер, оваква пића садрже и фосфорну киселине која подстиче остеопорозу. Ништа боље нису ни дијетална газирана пића, а недавне студије потврдиле су да и она могу изазвати гојење", рекао је кардиолог Адам Сплавер за "Thrillist Health".