latinica  ћирилица
25/04/2016 |  21:47 | Аутор: vecernjenovosti

И хронични болесници могу да доживе стоту

За дуговјечност хроничних болесника заслужни су љекари, који агресивно лијече њихова обољења. Са таквом терапијом сто година могу да доживе и обољели од дијабетеса, као и срчани болесници...
Старост (Фото: computersupporttoday.blogspot.com) -
Старост (Фото: computersupporttoday.blogspot.com)

Дубоку старост могу да доживе не само здраве особе, како се раније сматрало, већ и хронични болесници, потврдила су истраживања спроведена на Универзитету у Рочестеру. За дуговјечност хроничних болесника заслужни су љекари, који агресивно лијече њихова обољења. Са таквом терапијом сто година могу да доживе и обољели од дијабетеса, као и срчани болесници, сматра др Вилијам Хол, руководилац истраживачког тима.

Истовремено, научници у Бостону телефонски су интервјуисали више од 500 жена и 200 мушкараца, старијих од сто година. Сазнали су да је међу њима чак двије трећине било здраво, док је једна трећина имала хипертензију, срчана обољења и дијабетес, још прије но што су навршили 85 година. Занимљиво је да је ова група дуговјечних функционисала потпуно истовјетно, као и група испитаника која никада није била болесна.

Посматрано у цјелини, припадници јачег пола су боље функционисали у односу на жене. Готово три четвртине обољелих мушкараца могло је да брине о себи, да се самостално купа и облачи, док је то исто могла да ради тек једна трећина обољелих дама. Научници су из оваквог понашања закључили да су мушкарци дубоку старост доживјели захваљујући изванредном здравственом стању, за разлику од припадница њежнијег пола, које се боље адаптирају на своју болест, која је, иначе, често повезана са инвалидитетом.