latinica  ћирилица
23/04/2016 |  15:24 ⇒ 15:27 | Аутор: Агенције

ДНК шокирала научнике - Тибетанци нису људи!

Научници тврде да Тибетанци немају проблема са разријеђеним ваздухом и екстремном хладноћом зато што – нису људи?!
Тибет - Фото: илустрација
ТибетФото: илустрација

Расмус Нилсен са Универзитета Беркли и његови сарадници из лабораторије за истраживање ДНК у Кини тврде да Тибетанци припадају мистериозној групи “Денисоноваца“ и да нису хомо сапиенси.

Мистериозни ДНК Тибетанаца пронађен је 2010. године у Русији, а открио га је пустињак Денис, по коме су и добили име. Нилсен је истраживао ген ЕПАС-1 и открио да природна селекција подржава његов опстанак и наставак врсте.

Научници су давно установили да Тибетанци функционишу сасвим нормално на великим висинама и да се са лакоћом крећу по "крову свијета", док се обични људи тамо осећају лоше и измучено.

Претпостављало се да је после више хиљада година генетског прилагођавања ДНК Тибетанаца другачији, али сада се верује да су они "Денисоновци" и да имају ДНК другачији од оног који је својствен хомо сапиенсима.

Прије Нилсеове теорије, амерички научници са Универзитета Јута пронашли су десет гена који омогућавају Тибетанцима да издрже са веома ниским нивоом кисеоника у атмосфери. Већини других људи, укључујући и алпинисте који су у "топ форми", увек је мучно у тим условима, а често се јављају и компликације у мозгу и плућима.

Два уочена гена повезана су са хемоглобином – дијелом крви која преноси кисеоник по тијелу. Интересантно је да неки други становници високих предјела немају својства Тибетанаца ни ту издржљивост, па чак ни становници Анда.

Откриће да Тибетанци имају мистериозни "Денисонов ДНК" објављено је у часопису "Природа".