latinica  ћирилица
21/04/2016 |  08:29 ⇒ 08:35 | Аутор: Би-би-си

Древну цивилизацију Маја збрисао вулкан?

Научници мисле да је ерупција вулкана Ел Чичон у Мексику крива за нестанак цивилизације Маја.
Вулкан Ел Ћићон (Фото: thegeosphere.pbworks.com) -
Вулкан Ел Ћићон (Фото: thegeosphere.pbworks.com)

Холандски тим је истраживао наносе пепела, и открили су да се доба из које потиче пепео подудара са тзв. мајанским јазом, временом кад нема доказа о њиховом постојању.

Период током кога су цивилизацију Маја дрмала политичка нестабилност и културни преокрет, довео је до тога да напусте велики дио своје равничарске земље.

Остаци сумпорних шиљака, које су научници проучавали, открили су да је постојала и велика ерупција у том поднебљу, управо у време мајанског јаза.

Кис Нурин са Универзитета у Утрехту тврди да је у питању вулкан Ел Чичон који је збрисао мајанску цивилизацију, натјерао их на бијег и створио "јаз". Његово истраживање се базира на проучавању остатака пепела које се налазе на некадашњим мајанским равничарским посједима.

Тефра, материјал свих типова и величина који је избачен из вулкана, по овом тиму научника, хемијски може да се повеже са материјалом из 1.200 метара високог вулкана Ел Чичон.

Тим стручњака је узорке сакупљао из језера Туспан и ријеке Усумасинате. На основу истраживања открили су да се на овом поднебљу десила велика ерупција баш у вријеме кад су Маје биле пред сломом и убрзо кад је дошло до њиховог нестанка и краха...

- Да ли је Ел Чичон вулкан заиста узрок нестанка древне цивилизације захтијева још бројне хемијске анализе, које тек треба да се ураде - каже научник Метју Туни.

Други неки докази указују на друштвене преврате, кугу и лошу жетву, који су такође утицали на раздор у цивилизацији, а неки научници тврде да је суша и пропаст усјева један од главних узрока краха ове древене цивилизације.