latinica  ћирилица
19/04/2016 |  14:42 ⇒ 15:10 | Аутор: Вечерње новости

Ц.Гора- Алармантно загађење ваздуха у три града

Свјетска здравствена организације упозорила је надлежне у Црној Гори на алармантне посљедице аерозагађења у Подгорици, Никшићу и Пљевљима.
Загађеност ваздуха - Фото: vijesti.me
Загађеност ваздухаФото: vijesti.me

Становници ова три града читав живот удишу отрове, а због отровног дима наступи више од 250 пријевремених смрти!

У три велика црногорска града - Подгорици, Никшићу и Пљевљима, загађеност ваздуха је толика да на опасне посљедице по здравље грађана упозорава и Свјетска здравствена организација. Резултати студије процјене утицаја загађења ваздуха показују да се годишње у ова три урбана центра региструје више од 250 превремених смрти и 140 хоспитализација, што државу кошта око 300 милиона долара. Подаци су суморни и веома забрињавајући, па тако и чињеница да се готово шест одсто смртних случајева деси у Подгорици, 12 одсто у Никшићу и 22 одсто у Пљевљима.

У специјалној болници "Јован Булајић" у Брезовику код Никшића све је више пацијената обољелих од карцинома плућа.

За 12 мјесеци прошле године откривен је 251 случај обољелих од ове тешке болести, што је за десет одсто више него годину раније.

- Укупан број амбулантних прегледа током 2015. био је 7.542, од чега је хоспитализовано 2.245 пацијената, што је у односу на 2014. повећање за 10 до 15 одсто - истичу у специјалној болници.

- Држава сада треба да одговори и направи акциони план за рјешење проблема, а не као што је био случај у Пљевљима, гдје смо имали краткорочни план, увођење пелета и брикета, који је доживио дебакл. Ми ћемо представити анализу четири мјесеца гријне сезоне и показати да имамо 80 до 100 дана прекорачења дозвољеног аерозагађења, а законом је дозвољено 35 дана годишње - каже директор никшићког НВО "Озон" Александар Перовић.