latinica  ћирилица
18/04/2016 |  10:12 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Британија- Пронашао остатке римске виле у дворишту (ВИДЕО/ФОТО)

Један Британац пронашао је у свом дворишту остатке највеће римске виле у Британији у близини мјеста Тисбури у Вилтширу.
Пронађени остаци римске виле (Фото:.dailymail.co.uk) -
Пронађени остаци римске виле (Фото:.dailymail.co.uk)

Власник фарме Лук Ирвин примијетио је остатке виле док је постављао каблове и опрему за постављање столова за стони-тенис за своју дјецу.

Он је открио велики мозаик, брошеве и кости животиња, пише Дејли мејл.

Овако је некад изгледала римска вила  (Фото:.dailymail.co.uk)

Ирвин је позвао археологе који су током осам дана ископавања пронашли остатке луксузне римске виле, за коју се вјерује да је највећа у Британији.

Археолози су, такође, пронашли остриге које су се вјештачки узгајале, а затим живе пребацивале са обале у бурадима са сланом водом, што указује на богатство породице која је ту живјела.

Остаци римске виле (Фото:.dailymail.co.uk)

Пронађени су брошеви, новчићи, кости домаћих и дивљих животиња, као и римски бунар, а идентификован је и ковчег дјетета.

Вјерује се да је вила изграђена између 175. и 220. године прије нове ере, а константно је обнављана до средине четвртог вијека нове ере.

Утврђено је, такође, да су на самој локацији живјели људи и прије Римљана.

Пронађена је грнчарија из петог вијека, као и дрвене структуре у оквиру дјелимично уништене виле, што указује на присуство римско-британске породице која није имала средстава да одржава кућу, али је остала на локацији.

На локацији су откривени и трагови построманског и предсаксонског периода.

- Ова локација није дирана од њене пропасти, прије око 1.400 година, и као таква има огроман значај. Овако детаљна и добро сачувана вила и имање, чија земља није обрађивана више од 1.500 година, даје велике могућности за истраживање - рекао је археолог Дејвид Робертс.