latinica  ћирилица
15/04/2016 |  16:30 ⇒ 16:30 | Аутор: Агенције

Какав је живот особе алергичне на сопствени зној?

Двадесетосмогодишњој жени са Флориде живот је уништен због алергија, али не на полен, мачке или кикирики. Она је алергична сопствени зној и сузе.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

“Нисте ни свjесни колико зноја лучи ваше тијело све док не постанете алергични на њега“, написала је Џули Рид на свом блогу.

Овој младој жени, која је радила као плесна инструкторка и гимнастичакра, прijе три године дијагностиковано је једно од рijетких стања које се зове холинергична уртикарија.

Људи које ово стање погоди и које се јавља без очигледних разлога, имају превише осјетљиву кожу која реагује на зној, сузе и купање топлом водом.

Болни свраб који се јавља приликом знојења или плакања, може да траје и данима.

Од како је обољела од овог веома ријетког стања, Рид је изгубила посао и угојила се, а не може да оде ни до продавнице а да не привуче погледе због рана које има на кожи.

Ово стање може да нестане спонтано, исто како се и појавило, али не може се одредити временски оквир када би оно требало да нестане. За лијечење се користе антихистамини, али пошто је Рид остала без посла и здравственог осигурања, тешко јој је да плаћа неопходне третмане.