latinica  ћирилица
15/04/2016 |  08:06 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Састанак код Додика

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, заказао је за данас састанак свих политичких представника у Републици Српској да би се договорили о реализацији става из заједничке изјаве да ће се изаћи на референдум о 9. јануару као Дану Републике, те нагласио да је потребан консензус и да се не може сепаратно понашати.
Палата Предсједника Републике Српске - Фото: РТРС
Палата Предсједника Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Додик је у разговору за РТРС, рекао да очекује да се овом састанку одазову сви позвани представници политичких странака из Српске.

Додик је навео да ове седмице истиче рок од 120 дана који су дали Парламентарној скупштини БиХ да усвоји Закон о Уставном суду.

Како се то још није десило, неопходно је да се састанемо, каже Додик и додаје да ће ако га буду избјегавали, састанак поново заказати.

Званичници из Републике Српске сагласили су у заједничкој изјави потписаној 29. новембра прошле године да Народна скупштина донесе одлуку и распише референдум на коме би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике 9. јануара.

"Република Српска наставиће да слави Дан Републике 9. јануар у складу са Законом о празницима Српске, који у себи не садржи елементе дискриминације, не угрожава национални и вјерски идентитет и равноправност ни једног од три конститутивна народа, и у потпуности одговара универзалним вриједностима и европским тековинама", наводи се у заједничком изјави.

Изјаву су потписали Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Српске Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ из Српске Младен Иванић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Мирко Шаровић, предсједавајући Дома народа у парламенту БиХ Огњен Тадић, те лидери СДС-а Младен Босић, ПДП-а Бранислав Бореновић, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић и НДП-а Драган Чавић.

Одлука Уставног суда БиХ од 26. новембра којом се поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске проглашавају неусклађеним са Уставом БиХ, како се наводи, неприхватљив је политички акт чији је циљ негација легалитета и легитимитета Српске и уставноправног поретка БиХ установљеног Дејтонским споразумом и као таква се не може примијенити и тражи се поништавање те одлуке.

"Одлука је донесена утицајем међународних судија, што потврђује да Уставни суд није самосталан и независан, те одбијамо било какво мијешање међународних судија у процес доношења одлука суда, као и притиске међународних представника да се оваква одлука имплементира", истиче се у изјави.

Овом изјавом даје се подршка Декларацији парламента Српске од 17. априла поводом захтјева за оцјену уставности закона о празницима Српске пред Уставним судом БиХ.

"Одлука Уставног суда од 26. новембра је у функцији ревизије историјских догађаја, усљед којих је настала Република Српска 9. јануара 1992. године, што је апсолутно неприхватљиво", наводи се у изјави.

Овим документом позива се Народна скупштина Српске да и убудуће одбаци све одлуке Уставног суда БиХ, донесене прегласавањем, које буду задирале у статусна питања Српске.