latinica  ћирилица
14/04/2016 |  18:40 | Аутор: Б92

Продао бескућнику пекару за долар

Шездесетдвогодишњи Мишел Фламан је двије године је узалудно тражио некога да преузме његову пекару у малом граду Дол на истоку Француске. Новог власника је нашао у бескућнику Жерому Окану.

Мишел је као тинејџер почео да ради у породичној перкари у Паризу. Како сам каже, цијели живот је пекао хљеб и сада му се тај посао смучио.

Бескућник Жером Окан се дуго мотао око његове пекаре, па му је Фламан недјељама свако јутро бесплатно давао кафу и кроасан. У децембру прошле 2015. године догодила се незгода: због квара на пећи, пекар се отровао угљен-моноксидом и живот му је био угрожен. На срећу, Окан је био у близини па је одмах позвао хитну помоћ.

"Да није било Жерома, завршио бих на гробљу", казао је Фламан.

Када се послије два дана вратио из болнице, понудио је бескућнику посао. Од тада сваки дан заједно месе хљеб и пецива.

"Веома сам захтјеван. Посао мора да се уради онако како ја кажем", каже Фламан, одајући признање Жерому зато што помно слуша његове савјете.

Фламан је као дијете маштао о томе да вози камион, али је његов отац одлучио да ће радити у породичној пекари. Дјечак је, међутим, заволио посао, па је тако стигао све до Чикага. Отворио је неколико пекара, преносио знање другима да би се 2009. скрасио у Долу. Шест дана у недјељи од поноћи до поднева стоји у подруму, мијеси хлеб, колаче и торте. Жена са којом живи продаје у радњи. И за њу траже насљедницу. Фламан, додуше, има три ћерке, али њих занимају друге ствари.

Окан је ушао у његов живот у правом тренутку. Заволио је бескућника који је због посла чак одсјекао дредове.

"Жером је неуморан радник", каже Фламан. "Зато сам одлучио да му препустим пекару за симболичан износ од једног евра". Живот је, каже, важнији од новца.

"Нисам богат, новац ми није битан", каже Француз. "Желим да будем слободан и да имам свој мир. А ако ће он због тога бити срећан, ја сам још срећнији"

Окан, који је до сада радио само сезонске послове и не жели да прича о својој прошлости, пун је елана.

"Желим да радим и не бојим се радног времена у пекари", каже он. "Морам бити 100% посвећен, муштерије треба да буду задовољне. Мишел ми је дао велики поклон. Сада ја ред на мене." каже бескућник Окан.

У септембру ове године, када обука буде завршена, Фламан ће му свечано и званично уручити кључеве његове пекаре.