latinica  ћирилица
13/04/2016 |  09:22 | Аутор: vecernjenovosti

Дужи живот уз зелени чај

Одрасле особе које су дневно пиле бар пет шољица овог напитка, имале 16 одсто мању стопу смртности и 26 одсто мањи ризик за обољевање од васкуларних болести.
Зелени чај - Фото: flickr.com
Зелени чајФото: flickr.com

Тајна дугог и здравог живота крије се у зеленом чају, тврде јапански научници. Истраживање спроведено на узорку од 40.000 особа показало је да су одрасле особе, које су дневно пиле бар пет шољица овог напитка, имале 16 одсто мању стопу смртности и 26 одсто мањи ризик за обољевање од васкуларних болести, у поређењу са испитаницима који су уносили мање овог напитка. Уочено је и да су позитивнији ефекти израженији код жена.

Добро упућени, иначе, тврде да је зелени чај најздравије пиће на планети. У Јапану се често служи послије ручка, јер осим што освјежава дах, спрјечава стварање зубног плака и размножавање бактерија у усној шупљини, па самим тим онемогућава стварање каријеса. Богат је антиоксидансима, посебно кверцетином, ЕГЦГ-ом и теанином, као и другим састојцима корисним за очување виталности организма. А да би се постигао жељени ефекат, свакодневно треба пити макар двије до три шољице овог напитка. Дјелотворан је у очувању кардиоваскуларног система, као и у спрејчавању настанка дијабетеса и Алцхајмерове болести.