latinica  ћирилица
12/04/2016 |  19:02 ⇒ 19:03 | Аутор: Агенције

Колико треба да вјежбате да бисте видјели резултате?

Без обзира на то да ли желите да почнете с вјежбањем јер желите да смршате, или само желите да имате више енергије, треба да водите рачуна о трајању рекреације.
Вјежбање - Фото: Facebook
ВјежбањеФото: Facebook

Иако исхрана игра кључну улогу у мршављењу, али и здрављу уопште, вјежбање је важан дио једначине. У односу на то штаје ваш циљ, провјерите колико физичке активности вам је потребно.

Мршављење

Стварање калоријског дефицита, који за посљедицу има мршављење, тежак је задатак. Углавном се препоручује да вјежбате један сат дневно током пет дана у недјељи, али је важно и које вјежбе ћете примјенити. Треба да радите оне вјежбе које ће вам убрзати откуцаје срца, али и вјежбе снаге, које ће подстаћи раст мишића, великих потрошача калорија у вашем организму.

Одржавање килаже

Ако сте постигли свој циљ и смршали колико сте хтјели, то не значи да треба да престанете с вјежбањем. Дакле, повећајте унос калорија, али не смањујте физичку активност, па наставите с досадашњим режимом (сат дневно, пет дана у недјељи).

Да будете здрави

Редовна физичка активност важан је чинилац здравља, а доказано је и да смањује ризик од рака и других болести. Препоручује се да вјежбате барем 40 до 50 минута дневно пет дана у недјељи, како бисте, рецимо, смањили ризик од рака дојке.

Амерички колеџ за спортску медицину савјетује и да сви старији од 65 година имају 30 одсто умјерено интензивне физичке активности пет пута недјељно, или интензивних кардио-вјежби 20 минута дневно, три пута недјељно, како би одржали здравље срца.

Није лако стећи дисциплину и знојити се 300 минута сваке недјеље, али своје тренинге можете издјелити на више дијелова. Рецимо, ако вјежбате умјерено до интензивно, можете томе посветити по 10 минута у различитим периодима дана, уколико вам дјелује да је сат вјежбања “у комаду“ - превише.

Рецимо, ако већ вјежбате на покретној траци, нека ваш тренинг траје 30 минута, а током дана се потрудите да ходате барем још толико.