latinica  ћирилица
12/04/2016 |  11:32 ⇒ 16:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Тајланд: Казна за пијане возаче - рад у мртвачници

Пијани возачи на Тајланду биће осуђени на друштвено користан рад у мртвачницама, саопштиле су данас тајланске власти, појачавши напоре у борби против небезбедности која је узела маха на путевима у тој земљи.
Алкохол (илустрација) -
Алкохол (илустрација)

Власти на Тајланду се надају да ће план о рехабилитацији у мртвачницама пробудити свијест јавности да вожња у пијаном стању може бити смртоносна, те да ће то помоћи у смањењу број смртих случајева забиљежених у саобраћајним незгодама, преноси АФП.

Високи званичник у одјељењу за истраге Нонтаџит Нетпукана рекао је да је тајланска влада одобрила приједлог о издржавању казни у мртвачницама.

"Првобитно су преступници обављали друштвено користан рад у болницама, али сматрамо да ће рад у мртвачницама помоћи да се стекне јаснија слика о ономе што се догађа послије незгода узрокованих вожњом у алкохолисаном стању", рекао је он.

Тајланске власти најављују нове мјере уочи тродневног фестивала Сонгкран поводом обележавања тајланске Нове године, који почиње у среду, а традиционално се прославља журкама и, често, испијањем велике количине алкохола.

Сваке године стотине људи погине на тајланским путевима током недјеље у којој се обиљежава Сонгкран, што је један од два периода које тајланска влада и медији називају "седам смртоносних дана", док је други такав период западна Нова година.

Тајланд је, иначе, на другом мјесту међу свјетским земљама по најопаснијим путевима, напомиње француска агенција, додајући да, према подацима Свјетске здравствене организације, око 24.000 људи сваке године изгуби живот у незгодама на тајланским путевима.