latinica  ћирилица
11/04/2016 |  08:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Дубаи гради невиђен небодер

У Дубаију би ускоро требало да почне изградња торња који ће бити виши од Бурџ Калифе, тренутно највише зграде на свијету.
Дубаи гради невиђен небодер - Фото: ТАНЈУГ
Дубаи гради невиђен небодерФото: ТАНЈУГ

Изградња торња ће коштати око једне милијарде долара, а он ће бити "мало виши" од Бурџ Калифе, најавио је предсједник управног одбора грађевинске компаније "Емара" Мохамед Алабар, представљајући новинарима у Дубаију детаље тог пројекта.

Коначна висина зграде ће бити објављена по окончању изградње, рекао је Алабар, додајући да би његова компанија жељела да торањ "поклони граду прије 2020. године", кад ће Дубаи бити домаћин светске изложбе "Ворлд Експо", пренијела је агенција АФП.

Торањ, којег је дизајнирао шпанско-швајцарски архитекта Сантијаго Калатрава Валс, имаће више видиковаца, као и 18 до 20 спратова на којима ће се налазити, између осталог, ресторани и хотели.

Он ће бити узак и подсјећаће на минарет, а биће "причвршћен" за земљу помоћу снажних каблова, саопштила је компанија "Емар".

Облакодер Бурџ Калифа је висок 828 метара, а његова изградња је коштала 1,5 милијарди долара. Отворен је у јануару 2010. године.

Дубаи је познат по изградњи на десетине футуристичких облакодера, који су значајно измијенили изглед тог града.

Саудијска компанија "Кингдом Холдинг" истовремено планира да у Џеди изгради зграду која ће премашити Бурџ Калифу, а биће висока више од једног километра.