latinica  ћирилица
10/04/2016 |  14:51 ⇒ 14:51 | Аутор: Агенције

Зашто најпаметнији људи праве најглупље грешке?

Паметни сте, али вјероватно ипак правите доста грешака којих нисте ни свјесни.
Мозак (Фото: Thinkstock) -
Мозак (Фото: Thinkstock)

Најбистрији људи и најјаче вође некада праве грешке које други људи не праве. То је тема о којој су научници дискутовали ове недјеље. Ево шта су они рекли.

"Добро је бити паметан. Интелигентни људи зарађују више новца, и стичу веће богатство, а чак постоје тврдње да и живе дуже. Међутим, постоји и друга страна приче. Интелигентне људе прати репутација да праве глупе грешке, нарочито у ситуацијама у којима је потребно служити се здравим разумом", рекао је Травис Бредбери, директор компаније ТалентСмарт.

Научници можда напокон имају објашњење зашто је то тако. Наиме, интелигентни људи имају тенденцију да се излану и прије него што добро размисле, а истраживање је доказало да рационално размишљање и интелигенција не иду "руку под руку".

Два универзитета су открила да су паметни људи склонији томе да дају погрешан одговор јер они заправо праве више менталних грешака приликом рјешавања проблема.

Паметни људи праве блесаве грешке због такозваних слијепих тачака у употреби логике. Ове тачке постоје зато што паметни људи имају тенденцију да буду веома самоувјерени јер вјерују да су увијек у праву па ни не примјете када у у брзини дају погрешан одговор.

Постоји неколико најчешћих разлога због којих паметни људи праве глупе грешке:

1. Превише су самоувјерени

2. Имају потребу да увијек буду у праву

3. Тешко прихватају мишљења других

4. Превише врше притисак на друге људе