latinica  ћирилица
10/04/2016 |  14:36 | Аутор: Агенције

Да ли су биљне замјене заиста боље од крављег млијека?

На полицама продавница све је више различитих врста млијека које би требало да представљају замјену за кравље. Који су разлози за њихово конзумирање, а који против?
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au) -
Млијеко (Фото: ethosorthodontics.com.au)

Продаја млијека од соје, бадема, љешника и пиринча из године у годину у свијету све више расте.

Шта, међутим, кажу стручњаци?

Према наводима доктора Алана Снедона, сојино млијеко садржи мање калорија и засићених масноћа од крављег млијека, а сличну количину протеина. Такође може да смањи ризик од настанка болести везаних за хормонске поремећаје, попут рака дојке или простате, и ублажи симптоме менопаузе.

Бадемово млијеко, које је послије сојиног друга најпопуларнија замјена за кравље млијеко у свијету, садржи мало калорија и нимало засићених масноћа, али и мање протеина од крављег. Исто важи за млијеко од љешника.

Пиринчано млијеко има врло мало засичених масноћа, али је сиромашно протеинима. За разлику од млијека добијеног од орашастих плодова, ова врста млијека такође ни на који начин не штити срце.

Све замјене за млијеко сиромашне су калцијумом, витаминима групе Б и јодом, осим ако током производње вјештачким нису обогаћене овим нутријентима. И док организам лако апсорбује нутријенте из крављег млијека, то није случај са алтернативама, пише "Индепендент".

Коначни закључак?

"Нисам сигуран зашто су замјене за кравље млијеко данас толико популарне, али свакако не бих желио да њима у потпуности замјеним ту намирницу", рекао је Снедон.