latinica  ћирилица
31/03/2016 |  08:56 ⇒ 09:00 | Аутор: klix.ba

Има 14 година и креће у поход на Сјеверни и Јужни пол

Џејд Хемајстер (14) кренула је из свог родног града Мелбурна у експедицију на поларно путовање и то на три различите дестинације: Сјеверни пол, Гренланд и Јужни пол.
Џејд Хемајстер (Фото: cdn.newsapi.com.au) -
Џејд Хемајстер (Фото: cdn.newsapi.com.au)

Ове три локације под називом “Polar Hat Trick“, Џејд ће обићи у различитим временским интервалима. Авантура на Сјеверни пол трајаће 21 дан, на Гренланд ће ићи у зиму 2017. и коначно на Јужни пол на љето 2017. године.

Хамајстер је на идеју за епско путовање добила од једне жене с Исланда, коју је упознала на камповању када је имала 12 година.

Како је рекла, авантура ове жене је инспирисала да уради слично.

"Годину дана након камповања, одлучила сам да желим да урадим нешто тако и постала сам опсесивна. Почела сам да тренирам чим сам сазнала да би то било могуће урадити у мојим годинама“, рекла је Џејд.

Истакла је како је њена породица разговарала са стручњацима и авантуристима, како би били сигурни да ће бити могуће да се упусти у ову мисију са само 14 година. Рекла је да то представља велики ризик.

Објашњавајући шта је све чека на експедицији, тинејџерка звучи прилично искусно.

"Имаћемо додира с компресионим зонама, гдје се лед судара и ствара један до два метра наноса преко скија. Ту су и хипотермија, смрзавање од ниских температура, поларни медвједи... Узбуђена сам и помало нервозна. Размишљам о свим изазовима које ћу доживјети", додала је.

Да би се припремила за поларно путовање, почела је интензивно да тренира. Раније ове године је похађала камп за обуку у Новом Зеланду, гдје је савладала вештине опстанка и научила да скија.

"Одрадили смо пет дана тренинга у кампу у Новом Зеланду. Радили смо на фитнесу и вјежбама издржљивости", закључила је четрнаестогодишњакиња.