latinica  ћирилица
29/03/2016 |  15:47 | Аутор: Dnevnik.hr

Шта би се десило када би Земљу "дохватио" Сунчев пламен? (ВИДЕО)

Соларне бакље су нормална појава наше најсјајније звијезде - Сунца. Научници их детектују готово свакодневно, а поларна свјетлост која се захваљујући тој активности јавља на Земљи никог не остављају равнодушним.
Планета Земља - Фото: Screenshot/YouTube
Планета ЗемљаФото: Screenshot/YouTube

Међутим, шта би се догодило када би Сунчев пламен дохватио Земљу?

Научници су успјели да забиљеже соларне бакље звијезда у удаљеним системима чија снага знатно премашује Сунчеву и захваљујући томе открили шта би се десило са Земљом, када би је неким случајем “дохватио“ неки пламен са Сунца.

Дански физичар Кристофер Кароф објашњава да би у том случају, у првим тренуцима било примјетно да Сунце много снажније грије, али би озон који нас иначе штити од зрачења, постајао све оптерећенији.

Поступно би се гасили сви електрични уређаји и комуникациони сигнали, а након само 24 сата Земљу би погодила Сунчева плазма супер пламена.

Због Земљиног магнетног поља, ширење плазме добило би на брзини што би изазвало појаву великог броја аурора широм свијета, као што је то био случај 1859. након Сунчеве олује која је била немјерљиво мања од супер пламена.

Супер пламен могао би да уништи од 10 до 50 посто озона, а ако би ико успио то да преживи, могао би да тек за пет година рачуна на нови Земљин штит.