latinica  ћирилица
25/03/2016 |  12:41 | Аутор: Б92

Овако тијело поручује да вам недостају витамини и минерали

Када ваше тијело покушава нешто да вам поручи, рецимо, да вам недостају неки витамини или минерали, некада шаље чудне сигнале.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Представљамо вам пет необичних упозорења да вам недостају неки витамини и минерали.

Пукотине у угловима усана

Недостају сам гвожђе, цинк и витамини Б групе као Б2, Б3 и Б12. Проблем можете ријешити ако исхрану обогатите рибом, живинским месом, парадајзом, блитвом, кикирикијем и махунаркама. Апсорпција гвожђа је боља ако уносите довољно витамина Ц, па поменуте намирнице комбинујте са броколијем, паприком, кељом и карфиолом.

Црвени осип на лицу и опадање косе

Биотин (Б7) познат је као витамин косе. Иако ваше тијело може да складишти витамине растворљиве у мастима, попут А, Д, Е и К, не може да чува резерве већине витамина из Б групе, који су растворљиви у води.

Исхрану би требало да обогатите јајима (обавезно термички обрађеним), лососом, печуркама, карфиолом, орашастим и бобичастим плодовима, као и бананама.

Црвене или бијеле бубуљице на образима, бутинама и рукама

Недостају вам есенцијалне масне киселине и витамини А и Д. Овај проблем можете ријешити, ако обогатите исхрану морском рибом и орашастим плодовима попут ораха и бадема и сјеменкама као што су ланене и хељдине.

За витамин А, уносите зелено лиснато поврће, мркву и паприке, док вам Д витамин може обезбиједити сунчева свјетлост или суплемент.

Трњење и укоченост руку, стопала или других дијелова тијела

Недостају вам витамини Б групе (Б9, Б6 и Б12). Могуће је да поменуте симптоме прати и анксиозност, депресија, анемија и хронични умор. Уколико се препознајете у овим симптомима, посегните за шпинатом, цвеклом, махунаркама, јајима, морским плодовима и живинском месу.

Грчеви у мишићима

Недостају вам магнезијум, калцијум и калијум. Нарочито сте у ризику ако вриједно тренирате, јер знојењем губите више минерала и витамина растворљивих у води (попут оних из Б групе).

Једите више банана, бадема, љешника, бундеве, трешања, јабука, грејпфрута, броколија и тамно зеленог лиснатог поврћа.